Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: In cazul asocierii in participatiune intre o persoana juridica si o persoana fizica contabilitatea asocierii fiind tinuta de persoana juridica, TVA la cumparari ( se construieste un ...
Intrebare:
In cazul asocierii in participatiune intre o persoana juridica si o persoana fizica – contabilitatea asocierii fiind tinuta de persoana juridica, TVA la cumparari ( se construieste un imobil) se deduce la firma care tine contabilitatea ? Cheltuielile se colecteaza in contul 231?
Raspuns:
Asocierea in participatiune este reglementata prin articolele 251 – 256 din Codul comercial si se constituie doar pe baza contractului in forma scrisa incheiat intre asociati persoane fizice sau persoane juridice.
Contractul trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele clauze:
1. partile contractante;
2. obiectul de activitate si sediul asociatiei;
3. contributia fiecarui asociat in bunuri si bani;
4. drepturile si obligatiile fiecarui asociat;
5. cota procentuala de participare a fiecarui asociat la veniturile sau pierderile din cadrul asocierii in functie de contributia fiecarui asociat;
6. desemnarea asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice;
7. conditiile de incetare a asocierii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Asocierea naste obligatii doar pentru impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata.
Asa cum rezulta din Codul fiscal, articolul 28, alineatul 4, in cadrul unei asocieri dintre o cu persoane fizica romana si o persoana juridica romana, persoana juridica este aceea care indeplineste obligatiile care ii revin fata de bugetul statului.
Astfel, in baza contractului incheiat, persoana juridica romana organizeaza atat evidenta contabila a veniturilor si cheltuielilor rezultate din activitatea pentru care s-a asociat cu persoana fizica romana, cat si evidenta fiscala a operatiunilor economice realizate.
Evidenta fiscala consta in organizarea jurnalelor specifice de TVA in baza carora intocmeste si depune la organul fiscal competent decontul de TVA.
In situatia in care este inregistrata in scopuri de TVA, persoana juridica romana este aceea care isi exercita dreptul de deducere a TVAaferenta achizitiilor de bunuri si servicii necesare pentru desfasurarea operatiunilor economice in cadrul asocierii.
Persoana juridica romana calculeaza si vireaza la bugetul de stat impozitul pe profit rezultat din asociere si datorat de persoana fizica asociata.
Deoarece d.p.d.v. juridic asocierea are drept scop desfasurarea in comun a unei activitati economice aducatoare de profit, taxa pe valoarea adaugata nu priveste si pe asociatul persoana fizica. D.p.d.v. al TVA, in cadrul asocierii, persoana fizica nu are nici drepturi, nici obligatii. Sumele repartizate intre asociati nu intra in sfera de aplicare a TVA. Deci, pentru sumele repartizate intre asociati nu se intocmesc facturi deoarece operatiunea de decontare care are loc nu reprezinta o operatiune economica de prestare de servicii sau de livrare de bunuri.
Referitor la TVA, asa cum se precizeaza in titlul VI, articolul 127, alineatul 10 din Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate. Acesta este si motivul pentru care asocierea in participatiune intre doua sau mai multe persoane juridice romane nu se inregistreaza fiscal astfel incat sa primeasca in mod distinct un cod de identificare fiscala al asocierii.
In cadrul asocierii, asociatul persoana juridica actioneaza in nume propriu fata de terti (furnizori, clienti, debitori, creditori etc.), motiv pentru care:
- facturile de achizitii bunuri si prestari de servicii sunt emise de furnizori pe numele sau. In baza acestor documente isi exercita integral dreptul de deducere a TVA in cadrul asocierii.
- emite facturile de livrari de bunuri si servicii in numele sau, fara sa faca vreo
mentiune referitoare la asociere.
Spre deosebire de impozitul pe profit, caz in care obligatia fiscala privind calcularea, declararea si virarea impozitului pe profit revine fiecarui asociat in parte, in cazul taxei pe valoarea adaugata obligatiile fiscale revin doar partii contractante care si-a asumat responsabilitatea organizarii evidentei contabile si fiscale a documentelor emise pentru activitatea economica din cadrul asocierii.
Referitor la TVA, asociatul desemnat prin contract sa contabilizeze veniturile si cheltuielile aferente operatiunilor economice derulate in cadrul asocierii are urmatoarele obligatii legale:
urmatoarele drepturi fiscale:
1. sa isi exercite dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate in numele asocierii, dar pe numele sau;
2. sa solicite rambursarea TVA pentru operatiunile economice aferente asocierii in situatia in care inregistreaza un sold negativ in decontul de TVA intocmit si depus pentru intreaga activitate economica desfasurata, inclusiv activitatea din cadrul asocierii.
urmatoarele obligatii fiscale:
1. sa colecteze TVA pentru operatiunile taxabile;
2. sa emita in nume propriu facturi catre cumparatorul de bunuri sau beneficiarul prestarilor de servicii efectuate in cadrul asocierii;
3. sa organizeze pe baza de jurnale, atat evidenta facturilor primite cat si a facturilor emise;
4. sa depuna un singur formular de raportare fiscala, pe codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, pentru activitatile economice desfasurate atat ca persoana juridica autorizata, cat si ca asociat desemnat responsabil de catre ceilalti asociati:
Decont de taxa pe valoarea adaugata, cod 300;
Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cod 394;
Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri, cod 390.
Pe parcursul construirii blocului, consider ca este obligatorie si organizarea contabilitatii de gestiune in baza prevederilor O.M.F.P. nr. 1826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
Inregistrarea contabila care se efectueaza pe masura construirii blocului este:
%
=
404
231
"Furnizori din investitii"
"Imobilizari corporale in curs de executie"
4426
"TVA deductibila"
Dupa cum se poate constata, pentru bunurile achizitionate, persoana juridica asociata are posibilitatea sa isi exercite dreptul de deducere a TVA pe baza facturilor emise de furnizori, cu o singura conditie: cladirea sa fie destinata utilizarii pentru realizarea de operatiuni economice generatoare de TVA colectata.
In situatia in care cladirea va fi utilizata pentru realizarea de operatiuni economice scutite fara drept de deducere, de exemplu inchirierea de spatii (operatiune scutita optional) , veti avea obligatia sa ajustati dreptul de deducere a TVA dedusa pe parcursul realizarii obiectivului de constructie.
Receptia lucrarilor de investitii finalizate urmeaza a se inregistra prin formula contabila:
212
=
231
"Constructii"
"Imobilizari corporale
in curs de executie"
Documentul justificativ de inregistrare in evidenta contabila a lucrarilor de constructie si a receptiei definitive a cladirii este procesul-verbal de receptie, din care va puteti alege unul din urmatoarele tipuri care se regasesc in O.M.F.P. nr. 1850/2004:
proces-verbal de receptie, cod 14-2-5;
proces-verbal de receptie provizorie, cod 14-2-5/a;
proces-verbal de punere in functiune, cod 14-2-5/b.
Aceste
documente se utilizeaza obligatoriu pentru:
- inregistrare in evidenta operativa si in contabilitate;
- consemnarea stadiului in care se afla obiectivul de investitii;
- apreciere a calitatii lucrarilor privind obiectivul de investitii;
- aprobare a receptiei (cod 14-2-5);
- constatare a indeplinirii conditiilor de receptie provizorie a obiectivului de investitii (cod 14-2-5/a);
- aprobare a receptiei provizorii a obiectivului de investitii (cod 14-2-5/a);
- punere in functiune a obiectivului de investitii (cod 14-2-5/b).
Dupa punerea in functiune a investitiei, daca blocul respectiv este destinat inchirierii, se calculeaza amortizarea liniara si se inregistreaza lunar in evidenta contabila prin formula:
6811
=
281
"Cheltuieli de
"Amortizari privind imobilizarile
exploatare privind corporale" analitic "
amortizarea imobilizarilor"
Sursa: Raspuns primit de abonati in cadrul
Serviciului de Consultanta Gratuita oferit de Consilier TVA
.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Raportarea fiscala a ajustarilor de TVA la retragerea din categoria platitorilor de TVALuni, 7 noiembrie a.c., termen pentru Declaratia 092Din ce in ce mai probabile: Reducerea CAS si scaderea TVA la legume, fructe, produse bio si carneComisia recomanda cote uniforme de TVAObligatiile unei societati neplatitoare de TVA la achizitia intracomunitara. Conditii 2017 care va ajuta sa respectati legeaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?Dictionar fiscal: Termeni fiscali folositi de economistiContract de asociere. Cum procedam cu factura si TVA-ul?Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneRegimul TVA in cazul unei asocieri de firmeUltimele articole
Tot ce trebuie sa stii despre decontari si asocierea in participatiune!Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rataASOCIERE IN PARTICIPATIUNE: TVA aferenta bunurilor de capital aduse ca aport la asociereAsociere in participatie. Tratament fiscal TVATratament TVA pentru contract de asociere in participatieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"