Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
In cazul urmator, se primeste de la un furnizor din comunitate europeana o factura pentru materie prima in valoare de 5.000 euro. In partea dreapta sus se specifica termenul de plata si 2% pentru plata in avans. Prin urmare, se face plata de 5000eur o- 2% mai putin = 4900 euro. Stabilim cum se va inregistra in contabilitate factura cu aceasta reducere, precum si in ce mod se face ajustarea de TVA.
Din intrebarea formulata nu rezulta daca documentul primit este o factura proforma sau o factura comerciala. Daca factura este proforma, documentul poate fi utilizat doar pentru plata in avans a bunurilor care urmeaza a fi livrate, dar furnizorul trebuie sa emita si o factura comerciala pentru livrarea bunurilor in suma de 4.900 euro, achitata in avans. Avand in vedere ca este vorba despre o plata in avans, inteleg ca bunurile nu au fost livrate, urmand a fi livrate dupa plata avansului. In acest caz, reducerea primita nu trebuie inregistrata distinct in contul 609 "Reduceri comerciale primite" utilizat doar pentru reducerile comerciale primite ulterior facturarii. Astfel, nu poate fi vorba nici despre ajustarea bazei de impozitare a TVA sau a sumei TVA deduse din formula contabila 4426 = 4427 deoarece inregistrarea avansului achitat sau a bunurilor primite se inregistreaza pentru valoarea de 4.900 euro. Practic, furnizorul acorda o reducere comerciala la livrarea bunurilor, fara a acorda reducerea ulterior livrarii si facturarii acestora.
In situatia in care factura este proforma, fara a avea caracter comercial si furnizorul nu mai emite o factura comerciala pentru bunurile livrate, cumparatorul din Romania este obligat sa emita autofactura pentru suma de 4.900 euro deoarece este persoana impozabila obligata la plata TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata. In acest context, am in vedere prevederile:
art. 150^1 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" "Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei." coroborate cu prevederile art. 155^1 " Alte documente" alin. (1) "Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 150^1, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator."
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 17 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 135 "Daca beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, are obligatia sa emita autofactura prevazuta la art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizeaza cursul de schimb prevazut la art. 139^1 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, acesta are obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.".
Deci, autofactura nu se emite in cazul achitarii unui avans pentru realizarea unei achizitii intracomunitare de bunuri, ci doar in cazul achizitiei de bunuri. Astfel, valoarea unui avans achitat pentru care nu s-a primit factura comerciala de la furnizor, nu se evidentiaza in jurnalele de TVA, motiv pentru care valoarea acestuia nu se raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES in luna in care a fost achitat. Acest aspect rezulta in mod expres din urmatoarele acte normative:
O.M.F.P. nr. 1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prin care se precizeaza ca la randul 5 si 18 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, "inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri.";
![Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/173-consilier-taxe-.jpg)
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
![Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal](https://www.rs.ro/dbimg/product/3130-taxare-2025-nou.jpg)
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare" "Achizitii intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 150^1 din Codul fiscal, si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.".
Achizitia intracomunitara de bunuri urmeaza a se raporta prin formularele "Decont de TVA cod 300" si "Declaratia cod 390 VIES" completate pentru luna in care s-a emis factura de catre furnizorul intracomunitar pentru valoarea integrala a bunurilor. La primirea facturii de la furnizor, se aplica si regimul de taxare inversa 4426 = 4427 deoarece faptul generator in cazul unei A.I.C. de bunuri intervine la momentul livrarii de bunuri. In acest context, am in vedere prevederile pct. 17 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 135 "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri "Faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.".
Astfel, exigibilitatea TVA pentru o A.I.C. intervine fie la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar, fie in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator (livrarea bunurilor din statul membru al furnizorului), daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva, aspect reglementat in mod expres prin alin. (2) al art. 135 "In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14), …. ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.".
In concluzie, daca valoarea A.I.C. s-a achitat in avans, bunurile se inregistreaza in evidenta contabila la valoarea de 4.900 euro cu un echivalent in lei determinat prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data facturii comerciale emise de furnizor sau la data autofacturii emise de cumparator, fara ca reducerea primita sa fie evidentiata distinct prin creditul contului 609 in corespondenta cu debitul contului 401 (401 = 609). Astfel, regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 se aplica la valoarea neta de 4.900 euro. Valoarea neta a bunurilor inscrisa in jurnalele de TVA se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de catre Amelia Dumitras, consultant fiscal
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce depunem obligatoriu pentru modificarea perioadei fiscale?In atentia platitorilor de TVA: obligatiile fiscale pana la 15 ianuarieComert cu autoturisme second hand. Regim special de TVAACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuri livrate de pe teritoriul extracomunitarCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XI - Persoanele obligate la plata taxeiUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuriDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITArticole similare
Eliberarea pentru consum a produselor accizabile. Norme actualeProduse accizabile: ce presupune eliberarea pentru consumStrainii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariatiDeplasari intracomunitare de produse accizabile in regim suspensiv de accize. Ce norme respectam?Codul fiscal 2008 - Capitolul II. Alte produse accizabile - art. 207-214Ultimele articole
Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Scutiri la plata accizelor. Documente si autorizatii necesareInregistrarea in scopuri de TVA. Ajustare TVA in favoarea contribuabiluluiCertificat de amanare a TVA in vama si reduceri comerciale. Tratament TVASituatii cand TVA deductibila nu poate fi dedusaArticole similare
Din 1 ianuarie 2024 se majoreaza cota de TVA pentru livrarea locuintelor, conform Legii 296/2023Din 1 ianuarie 2023 se aplica noi reguli in domeniul TVA, conform OG 16/2022Plata unui avans catre prestator non-UE | Exigibilitatea si cuprinderea in decontul de TVANoutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialSprijin de 300 milioane de euro pentru fermieriUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utilePlafon TVA. Care sunt limitele in 2025 si obligatii la depasirea lorPensiile aferente lunii mai se platesc inaintea sarbatorilor pascaleTVA locuinte 2024: Studii de caz utileCota TVA aplicabila in 2024 in cazul vanzarii de imobileArticole similare
Mentiune data platii factura in jurnalul pentru cumparari | TVA la incasareStudiu de caz: Inregistrarea corecta a decontului de TVADocumente care justifica avansurile spre decontare primite anterior. Cum calculam corect?Studiu de caz: Aprovizionarea de combustibili pentru nave pe teritoriul comunitarExigibilitatea si sistemul TVA la incasare. Analiza celor mai recente modificariUltimele articole
Decont precompletat E-TVA. Noutati care se aplica in anul 2025E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?TVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"