Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dosar fiscal: Transferul de bunuri intre state membre fara a exista un transfer de drept de proprietate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 19 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: transferul de bunuri, transfer, livrare intracomunitara, transfer de drept de proprietate, nontransferul

Economistul Irina Dumitrescu explica in detaliu reglementarile referitoare la transferul de bunuri intre state membre fara a exista un transfer de drept de proprietate si ofera informatii importante cu privire la procedurile care tin de practica din acest domeniu.


In materie de TVA notiunea de transfer sau livrare intracomunitara asimilata reprezinta transportul, de catre o persoana impozabila, de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii sale economice in acel stat membru. Acest transfer este asimilat in Romania unei livrari intracomunitare efectuata cu plata conform art. 270 alin. (10) din Codul fiscal, cu exceptia nontransferurilor. Transferul este tratat ca si o livrare intracomunitara, fiind o operatiune asimilata si avand aceleasi reguli ca si livrarile intracomunitare obisnuite, desi nu are loc un transfer de drept de proprietate.

In statul in care bunurile sunt transportate de catre o persoana impozabila pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice in acel stat membru se efectueaza o achizitie intracomunitara asimilata.

Este asimilata achizitiei intracomunitare orice operatiune care, in celalalt stat membru, ar fi tratata drept transfer, conform legislatiei Romaniei. Persoana impozabila nestabilita in Romania, care realizeaza o achizitie intracomunitara asimilata in Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si sa declare achizitia intracomunitara in Romania.

Exemple de achizitii intracomunitare asimilate:

- o societate din Bulgaria transporta bunuri in Romania pentru a constitui un stoc pe care urmeaza sa-l vanda in Romania, catre diversi cumparatori; Societatea din Bulgaria declara in Bulgaria o livrare intracomunitara si in Romania, pe codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut in Romania (direct sau prin reprezentant fiscal), o achizitie intracomunitara.

- o societate din Ungaria transporta materie prima in Romania pentru prelucrare, dar, ulterior, bunurile prelucrate nu sunt transportate in Ungaria, ci raman in Romania sau sunt transportate in alt Stat Membru.

Nontransferul

Conform art. 270 alin. (12) din Codul fiscal, se considera nontransfer si, in consecinta, achizitie intracomunitara neasimilata, expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul uneia dintre urmatoarele operatiuni:

Continuarea aici.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dosar fiscal: Transferul de bunuri intre state membre fara a exista un transfer de drept de proprietate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016