keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Bunuri corporale trimise in UE pentru reparatii si registrul nontransferurilor. Care sunt obligatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: bunuri corporale, codul fiscal, nontransferuri, vies, cod invalid tva

In analiza de azi, avem ca subiect o firma care are drept obiect de activitate vanzare unor produse din domeniul fotografiei. Unele produse se trimit pentru reparatii catre alt stat UE. La verificarea in VIES a codului partenerului mesajul a fost de cod invalid TVA. Pe factura nu este evidentiat TVA. Vom vedea astfel care este tratamentul corect din punct de vedere fiscal (TVA) al acestei operatiuni, cum se declara in D390, D300 si/sau D394, precum si ce trebuie sa ii solicite firma romana partenerului strain (firma de reparatii).

Potrivit art 270 alin (10) si (12) lit f din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: 
   "(10) Este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia nontransferurilor prevazute la alin. (12).  
 
 (12) In sensul prezentului titlu, nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul uneia dintre urmatoarele operatiuni:
 
 f) prestarea de servicii in beneficiul persoanei impozabile, care implica evaluarea bunurilor mobile corporale sau lucrari asupra bunurilor mobile corporale efectuate in statul membru in care se termina expedierea ori transportul bunului, cu conditia ca bunurile, dupa prelucrare, sa fie reexpediate persoanei impozabile din Romania de la care fusesera expediate sau transportate initial;
 (13) In cazul in care nu mai este indeplinita una dintre conditiile prevazute la alin. (12), expedierea sau transportul bunului respectiv este considerat ca un transfer din Romania in alt stat membru. in acest caz, transferul se considera efectuat in momentul in care conditia nu mai este indeplinita’’.
   
Asadar, operatiunea descrisa de dumneavoastra reprezinta un nontransfer in sensul art 270 din Codul fiscal, bunurile fiind trimise pentru reparatii, dupa care se intorc in Romania. 
   
Conform art 321 alin 4 din Codul fiscal, in cazul nontranferurilor trebuie intocmit un registru al nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii.
 
"In aplicarea prevederilor art. 321 alin. (4) din Codul fiscal, fiecare persoana impozabila trebuie sa tina evidenta urmatoarelor documente:
 
e) un registru al nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (12) lit. f) - h) din Codul fiscal, precum si pentru alte situatii in care se aplica masuri de simplificare aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice. Registrul nontransferurilor va cuprinde: denumirea si adresa primitorului, un numar de ordine, data transportului bunurilor, descrierea bunurilor transportate, cantitatea bunurilor transportate, valoarea bunurilor transportate, data transportului bunurilor care se intorc dupa efectuarea de lucrari asupra acestora, cum ar fi lucrarile de prelucrare, reparare, evaluare, descrierea bunurilor returnate, cantitatea bunurilor returnate, descrierea bunurilor care nu sunt returnate, cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente.
 
Nu trebuie completat acest registru pentru urmatoarele bunuri:
 
1. mijloacele de transport inmatriculate in Romania;
2. paleti, containere si alte ambalaje care circula fara facturare;
3. bunurile necesare desfasurarii activitatii de presa, radiodifuziune si televiziune;
4. bunurile necesare exercitarii unei profesii sau meserii, daca:
(i) pretul sau valoarea normala pe fiecare bun nu depaseste nivelul de 1.250 de euro la cursul de schimb din data la care bunul este transportat ori expediat in alt stat membru si cu conditia ca bunul sa nu fie utilizat mai mult de 7 zile in afara Romaniei; sau
(ii) pretul sau valoarea normala pe fiecare bun nu depaseste nivelul de 250 de euro la cursul de schimb din data la care bunul este transportat ori expediat in alt stat membru si cu conditia ca bunul sa nu fie utilizat mai mult de 24 de luni in afara Romaniei;
5. computerele portabile si alt material profesional similar care este transportat in afara Romaniei in cadrul unei deplasari de afaceri de catre personalul unei entitati economice sau de catre o persoana fizica autorizata (pct 101 lit e din normele metodologice date in aplicarea art 321 alin 4 din Codul fiscal).
 
Atentie la pct 4 din aceste norme, in care se prevede ca nu trebuie completat registrul nontransferurilor daca este indeplinita cel putin una din conditiile de la lit i si ii. Un nontransfer nu implica TVA. Pentru un nontransfer se poate intocmi aviz de insotire a marfii,  respectiv Proforma invoice (pentru a insoti marfa pe parcurs extern). Din punct de vedere contabil bunurile predate se inregistreaza extrabilantier prin contul  8039 "Alte valori in afara bilantului".
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal
 
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016