Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectarea facturilor in timpul inspectiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2010
Tags: tva, factura, inspectie fiscala

In practica, exista situatii in care furnizorii sau prestatorii inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, la emiterea facturilor pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, fie ...

In practica, exista situatii in care furnizorii sau prestatorii inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, la emiterea facturilor pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, fie omit sa insereze informatiile obligatorii impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, fie completeaza aceste informatii incorect sau in complet.

De cele mai multe ori, deficientele de aceasta natura sunt constatate de catre organele de control cu ocazia efectuarii inspectiilor fiscale referitoare la verificarea modului de exercitare de catre beneficiari a dreptului de deducere a TVA inscrise in facturile emise de furnizori sau prestatori.

Constatarea acestor erori de completare a facturilor nu indreptateste organul de inspectie fiscala sa anuleze beneficiarului dreptul de deducere a TVA inscrise in factura furnizorului/prestatorului.

In timpul efectuarii verificarii, organul de inspectie fiscala este obligat sa accepte dreptul de deducere a TVA in situatia in care documentele incorecte sau incomplete sunt corectate de furnizor sau prestator.

Corectia este permisa in situatia in care facturile astfel corectate in baza prevederilor art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal nu modifica:

- baza de impozitare a TVA si suma TVA;
- regimul fiscal al operatiunii facturate initial.

Pentru corectarea facturii emise eronat cu date incomplete sau incorecte, furnizorul emite o noua factura, procedand astfel:

* emite o factura completata pe doua randuri, din care:

- pe primul rand sunt inscrise informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat si valorile cu semnul minus;
- pe al doilea rand sunt inscrise informatiile complete, corecte, dar cu aceleasi valori initiale.
sau

* emite o factura care cuprinde informatiile complete si corecte, fara modificarea valorilor initiale.

Concomitent cu aceasta factura corecta, storneaza pe un document separat factura initiala, emisa eronat prin furnizarea de informatii incomplete si incorecte. Pentru noua factura procedeaza astfel:

* inscrie mentiunea „factura de corectie cf. art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal si punctul 811 alin. (3) din normele de aplicare“;

* anexeaza factura noua corecta la factura initiala emisa cu erori de informatii;

* nu inregistreaza factura emisa in evidenta contabila si evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari);

* nu raporteaza valoarea facturii emise prin:

- Decont de taxa pe valoarea adaugata, cod 300;
- Declaratie informativa privind li vra ri le/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cod 394.

Eroarea poate fi corectata chiar daca respectivul furnizor sau prestator a fost supus unei inspectii fiscale pentru perioada la care se refera factura completata eronat.

Articol preluat din Consilier TVA

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectarea facturilor in timpul inspectiei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016