keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Facturarea penalitatilor si a despagubirilor. Care va fi tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 1372/2008, facturarea penalitatilor, despagubiri, bunuri nelivrate in termenului

Prin randurile urmatoare, vom stabili daca o factura reprezentand penalitati facturate distribuitorului (contravaloarea bunurilor nelivrate in termen de catre client si refuzate de acesta) se va intocmi cu TVA si daca se va autofactura. Se mentioneaza ca in contractul cu distributorul se specifica faptul ca bunurile refuzate de client deoarece nu au fost livrate in termen din vina transportatorului se factureaza acestuia sub forma de despagubire. Bunurile au ramas la transportator.


Solutia consultantului:

Din intrebarea formulata inteleg urmatoarele:


1.    societatea pe care o reprezentati are calitatea de furnizor al bunurilor;
2.    solicitati prezentarea tratamentului fiscal aplicabil atat penalitatilor datorate de catre distribuitor pentru nelivrarea in termen a bunurilor cat si al despagubirilor reprezentand contravaloarea marfurilor ramase la transportator imputate distribuitorului. Desi nu ati precizat, consider ca bunurile raman doar temporar la dispozitia transportatorului pana cand acesta primeste dispozitia de returnare a bunurilor in depozitul proprietarului care a dispus livrarea.

In primul rand, trebuie retinut faptul ca valoarea penalitatilor si a despagubirilor nu se autofactureaza. In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere ca valoarea penalitatilor si a  despagubirilor nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederile art. 137 alin. (3) lit. b) "sumele reprezentand ……..penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
 
Din acest motiv, valoarea acestora nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 similar operatiunilor scutite fara drept de deducere care se raporteaza la randul 15 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere".
 

Pentru penalitatile calculate nu este obligatorie emiterea facturii, dar nici nu se interzice emiterea acesteia. Valoarea facturii emise pentru penalitati/despagubiri nu se evidentiaza nici in jurnalul pentru TVA, aspect care rezulta si din " OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA, conform art. 156 din " Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Prin modelul orientativ privind jurnalul pentru vanzari nu s-a alocat o coloana distincta pentru sumele care nu intra in baza de impozitare a TVA. Practic, penalitatile nu reprezinta operatiune impozabila d.p.d.v. TVA, ci doar punerea in aplicare a prevederilor unei clauze contractuale care permite firmei dvs. sa sanctioneze partenerul pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin contract.

Totusi, in baza de impozitare a TVA intra valoarea bunurilor livrate catre client, neacceptate de acesta, dar care raman la distribuitor din culpa sa. In acest caz, factura emisa catre client se corecteaza prin stornare si se emite o noua factura, pe numele distribuitorului, cu aceiasi valoare, din care baza de impozitare TVA si TVA colectata.

Valoarea acestei facturi emise pentru bunurile livrate se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 cat si prin declaratia informativa cod 394. In situatia in care bunurile se intorc in depozitul furnizorului, fara a ramane la dispozitia distribuitorului, valoarea despagubirii nu intra in baza de impozitare a TVA, similar penalitatilor pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016