keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Raportarea prin declaratia 390. Mijloc fix pentru folosinta temporara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: formulare si impozite, tva, registrul operatorilor intracomunitari, declaratia 390, omfp 1372/2008

In randurile urmatoare, vom analiza cazul societatii X cu sediul social in Romania, inregistrata in scopuri de TVA in tara, precum si in Registrul Operatorilor Intracomunitari, care primeste in luna august 2011 un mijloc fix pentru folosinta temporara, de la o societate din UE, inregistrata in scopuri de TVA in statul respectiv.



Deoarece bunul a fost primit temporar, la momentul primirii nu a fost declarat in Declaratia 390, ci a fost mentionat in registrul bunurilor primite. Vom vedea daca, avand in vedere faptul ca in luna august 2013 se implinesc 2 ani si bunul inca se afla pe teritoriul Romaniei, societatea X ar trebui sa il declare in declaratia 390.

In cazul unui raspuns afirmativ, vom mentiona care este provedura de urmat, precum si daca bunul va ramane in registrul bunurilor primite si cum se va proceda in ce priveste declararea in D390 in cazul in care societatea straina refuza sa emita o factura sau un alt document care sa specifice valoarea bunului.

Solutia consultantului:

In situatia in care bunul ramane in continuare in regim de utilizare pe teritoriul Romaniei, fie cu plata, fie cu titlu gratuit, fiind inregistrat in evidenta contabila intr-un cont in afara bilantului, de exemplu in contul 8031 "Imobilizari corporale luate cu chirie"sau 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie"consider ca valoarea acestuia nu trebuie raportata prin declaratia cod 390 VIES in situatia in care nu are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra bunului respectiv.

Daca proprietarul bunului este de acord sa prelungeasca durata de utilizare a mijlocului fix, este recomandabil sa incheiati un act aditional la contractul initial de punere la dispozitie a bunului respectiv.

In acest caz, valoarea bunului primit in custodie nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES, dar nici in decontul de TVA cod 300.

Daca proprietarul bunului nu este de acord sa prelungeasca durata de utilizare a mijlocului fix, dar este de acord sa vanda bunul respectiv, cumparatorul din Romania este obligat sa emita o autofactura in situatia in care furnizorul nu emite o factura pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc transferul dreptului de proprietate. In baza facturii primite sau a autofacturii emise, cumparatorul din Romania este obligat sa inregistreze bunul in evidenta contabila si sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Operatiunea astfel efectuata, respectiv A.I.C., se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 (cu report la randul 5.1.) si la randul 18 (cu report la randul 18.1.) cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Valoarea mijlocului fix astfel achizitionat se evidentiaza d.p.d.v. fiscal in Registrul bunurilor de capital daca mijlocul fix se incadreaza in aceasta categorie (valoarea de amortizare egala sau mai mare de 5 ani).

Concomitent cu inregistrarea mijlocului fix in evidenta contabila, se efectueaza si inregistrarea in creditului contului in afara bilantului, respectiv 8031 sau 8033

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca Registrul bunurilor primite reglementat prin OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA se inregistreaza doar bunurile primite in vederea prelucrarii, inregistrate d.p.d.v. contabil prin debitul contului 8032 "Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016