Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum aplicam taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, factura, receptie marfa, declaratia 390, cod 300

Analizam in randurile de mai jos cazul unei societati care primeste o factura din UE in decembrie 2012. Ambele societati implicate sunt platitoare de TVA. Pe factura din decembrie 2012, se mentioneaza ca marfa ar fi urmat sa fie livrata la 20 ianuarie 2013. Factura a fost achitata in decembrie 2012. Vom vedea cand ar fi trebuit declarata in Declaratia 390.




Solutia consultantului:

In situatia prezentata, exigibilitatea operatiunii intervine la data emiterii  facturii de catre furnizor, motiv pentru care  raportarea facturii emise de furnizor in luna decembrie 2012 se efectueaza de catre cumparatorul din Romania pentru luna decembrie 2012 atat  prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 ianuarie 2013.

Asa cum se poate constata, raportarea fiscala prin decontul de TVA cod 300 si raportarea informativa prin declaratia cod 390 nu este conditionata de receptia bunurilor, ci de data emiterii facturii de catre furnizor. In acest sens,   aduc drept argument prevederile art. 135  "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" alin. (3) conform caruia exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent articolului  155 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Pentru evitarea neconcordantelor dintre sumele facturate pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA raportate prin  declaratia recapitulativa   in statul membru de origine a bunurilor  si achizitiile intracomunitare, evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa de catre persoana impozabila din Romania, trebuie respectate prevederile  punctului 17 din normele de aplicare ale art. 135.   
 
 Obligatia de raportare a operatiunii in luna decembrie 2012 rezulta din prevederile  art.   156^4 "Declaratia recapitulativa" alin.  (1) din Codul fiscal si a instructiunile  cuprinse in O.M.F.P. nr.  76 din 21 ianuarie 2010
pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" publicat in M.Of. nr.  67 din 29 ianuarie 2010. Prin acest act normativ, la  punctul  1.2. din anexa nr. 2 din instructiuni  se reglementeaza  obligatia fiscala de raportare pentru achizitiile  intracomunitare de bunuri:  "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:

d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;"
        Pentru a evidentia operatiunea d.p.d.v. contabil  si fiscal in luna decembrie 2012 in baza facturii primite ca document justificativ, ar fi trebuit sa   efectuati inregistrarea contabila:
 

327                                =      401
"Marfuri in curs                "Furnizori"
de aprovizionare"
 
si concomitent, aplicarea regimului de taxare inversa:
 
4426                                                                          = 4427
"TVA deductibila"                "TVA colectata"

          Operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna decembrie 2012  stabilind o  baza   de impozitare a  TVA determinata in lei prin  utilizarea  cursului  valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.  Practic, pentru intocmirea decontului de TVA cod 300,  baza de impozitare a TVA este preluata din rulajul debitor al contului 327 si suma TVA din rulajul debitor al contului 4426. In luna ianuarie, la primirea marfurilor, ar fi trebuit sa  efectuati  inregistrarea contabila:
. 371                                   = 327
"Marfuri"                            "Marfuri in curs                
        Avand in vedere faptul ca  factura este primita inainte de receptia bunurilor, la receptie se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum aplicam taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016