Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care a depus o declaratie de impozit pe cladiri in ianuarie 2013. La inceputul lunii februarie 2013 s-a depus o declaratie rectificativa datorita reevaluarii cladirilor care s-a facut cu data de 31.12.2013.
Pentru luna ianuarie si februarie 2013 s-a calculat impozitul pe cladiri la vechea valoare, deoarece autoritatile de la taxe locale sustin ca noul impozit aferent valorii reevaluate se aplica doar cu 1 martie 2013 (data de 1 a lunii urmatoare depunerii declaratiei).Vom stabili astfel daca s-a procedat corect in conditiile in care pentru intreg anul 2013 este valabila valoarea reevaluata (mult mai mica).
De asemenea, vom stabili daca exista o prevedere referitoare la faptul ca impozitul se calculeaza cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii noii declaratii.
Solutia consultantului:
Declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabil, din proprie initiativa, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, potrivit art. 84 din Codul de procedura fiscala.
Declaratiile fiscale pot fi corectate ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative.
In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii, potrivit art. 253 din Codul fiscal .
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.
Asadar, pentru persoanele juridice, in cazul in care ulterior recunoasterii initiale ca activ a cladirii, valoarea este determinata pe baza reevaluarii, valoarea rezultata din reevaluare va sta la baza calcularii impozitului pe cladiri.
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Potrivit alin. (61), cota impozitului pe cladiri majorata se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
In concluzie, impozitul se stabileste de la data efectuarii reevaluarii, la valoarea inregistrata ca atare in contabilitate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia celor care depun Declaratia 394Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014Noi masuri UE pentru intreprinderiAntreprenorii cer sprijin din partea statului. Se estimeaza cresterea mediului de afaceriNoi modificari de la ANAF: Se schimba si formularul 013Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitEsalonare la plata pentru contribuabilul cu risc fiscal mic. Care e procedura?Articole similare
Noutati: DECLARATII FISCALE cu termen in septembrie 2015ANAF a aprobat procedura privind anularea penalitatilor de intarziere in cazul persoanelor care opteaza pentru plata defalcata a TVAREMINDER (ANAF): 27 mai, termenul limita pentru depunerea mai multor DECLARATII FISCALE, intre care Formularul 112 si Declaratia 100Vineri, 6 octombrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 8 si 10 maiUltimele articole
Calendar ANAF: DECLARATII FISCALE scadente in 25 noiembrie 2024Miercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor DECLARATII FISCALE importantePana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVACalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Miercuri, 30 octombrie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Articole similare
Arenda in natura. Cum stabilim cuantumul datorat?Cum se stabileste impozitul pe profit pentru firme care fac plati anticipateCe declaratii se depun obligatoriu la 25 octombrieIntreprindere individuala: Inregistrare pierderi. STABILIRE IMPOZIT 2018Cod atribuire mijloace fixe si STABILIRE IMPOZIT amenajare teren. Cum procedam?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"