Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Cum se stabileste impozitul pe profit de plata aferent trim. I 2022 pentru o societate care a optat pentru plati anticipate la impozitul pe profit la 31.01.2019, primul an fiscal cu plati anticipate fiind 2019?
Din informatiile prezentate de d-voastra retinem ca societatea se regaseste sub dispozitiile alin. (2) ale art. 41, care reglementeaza posibilitatea optarii pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate.
Platile anticipate trimestriale se determina in suma de din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
Exceptie o fac prevederile noi introduse prin OG nr. 8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Aplicarea acestor dispozitii incepe cu anul fiscal 2022 si se incheie cu anul 2026.
Pentru trim. I 2022 sunt aplicabile reglementarile art. 45 alin. (8) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat si completat prin OG nr. 8/2021, potrivit carora, persoanele juridice care au aplicat prevederile art. I din OUG nr. 153/2020 efectueaza plata anticipata pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

SAF-T Ghid de raportare corecta

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Astfel ca, pentru trim. I 2022, obligatia de plata anticipata de impozit pe profit cu termen de declarare si plata la 25 aprilie 2022 se va stabili prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16% asupra profitului contabil aferent trimestrului I 2022.
Este vorba de profitul contabil rezultat din documentele financiar - contabile intocmite potrivit dispozitiilor OMFP nr. 1802/2014 si OMFP nr. 2634/2015, prin care se stipuleaza ca Soldul creditor reprezinta profitul realizat .
Regula a fost instituita deoarece termenul de depunere a formularului D 101 privind impozitul pe profit s-a modificat de la 25 martie 2022 la 25 iunie 2022 si in acest context nu mai este posibil ca pana la data de 25 aprilie 2022 sa se stabileasca cuantumul platii anticipate, deoarece impozitul pe datorat pentru anul 2021 nu este inca determinat.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul XI. Proprietatea comuna si asociatiile fara personalitate juridica - art. 85-86Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasConstituirea si deductibilitatea rezervei legaleCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul XI - Proprietatea comuna si asociatiile fara personalitate juridicaModificari pe capitole in Noul Cod fiscal 2016Ultimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaDeclaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inchiriere cu mai multi proprietariArticole similare
Documentar fiscal: Retinerea la sursa a impozitului reprezentand PLATI ANTICIPATEPFA: impozite si declaratii. Contributii sociale. Organizarea evidentei pentru PFA inregistrata in scopuri de TVAStudiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA si veniturile din drepturi de autorObligatia declararii veniturilor din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobileCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilUltimele articole
Declaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCACalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"