Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Cum se stabileste impozitul pe profit de plata aferent trim. I 2022 pentru o societate care a optat pentru plati anticipate la impozitul pe profit la 31.01.2019, primul an fiscal cu plati anticipate fiind 2019?
Din informatiile prezentate de d-voastra retinem ca societatea se regaseste sub dispozitiile alin. (2) ale art. 41, care reglementeaza posibilitatea optarii pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate.
Platile anticipate trimestriale se determina in suma de din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
Exceptie o fac prevederile noi introduse prin OG nr. 8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Aplicarea acestor dispozitii incepe cu anul fiscal 2022 si se incheie cu anul 2026.
Pentru trim. I 2022 sunt aplicabile reglementarile art. 45 alin. (8) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat si completat prin OG nr. 8/2021, potrivit carora, persoanele juridice care au aplicat prevederile art. I din OUG nr. 153/2020 efectueaza plata anticipata pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Astfel ca, pentru trim. I 2022, obligatia de plata anticipata de impozit pe profit cu termen de declarare si plata la 25 aprilie 2022 se va stabili prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16% asupra profitului contabil aferent trimestrului I 2022.
Este vorba de profitul contabil rezultat din documentele financiar - contabile intocmite potrivit dispozitiilor OMFP nr. 1802/2014 si OMFP nr. 2634/2015, prin care se stipuleaza ca Soldul creditor reprezinta profitul realizat .
Regula a fost instituita deoarece termenul de depunere a formularului D 101 privind impozitul pe profit s-a modificat de la 25 martie 2022 la 25 iunie 2022 si in acest context nu mai este posibil ca pana la data de 25 aprilie 2022 sa se stabileasca cuantumul platii anticipate, deoarece impozitul pe datorat pentru anul 2021 nu este inca determinat.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
IMPOZIT PE PROFIT de recuperat la sfarsitul anului. Inregistrari contabileRecuperare pierdere fiscala si plata impozitului minimSituatii financiare: Cum se corecteaza bilantul daca va fi modificata valoarea impozitului pe profit?Sume prescrise. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Ajustari aferente regimului special pentru intreprinderile miciUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Depune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limita25 aprilie 2017: termenul pentru efectuarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anualObligatii fiscale in raport cu veniturile platite catre PFA. Ce impozit se retine?Platile anticipate aferente trimestrului III 2017 au termen la 25 septembriePFA: Ce declaratii fiscale se depun si ce registre sunt obligatorii?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minim
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"