Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se stabileste impozitul pe profit de plata aferent trim. I 2022 pentru o societate care a optat pentru plati anticipate la impozitul pe profit la 31.01.2019, primul an fiscal cu plati anticipate fiind 2019?
Din informatiile prezentate de d-voastra retinem ca societatea se regaseste sub dispozitiile alin. (2) ale art. 41, care reglementeaza posibilitatea optarii pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate.
Platile anticipate trimestriale se determina in suma de din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
Exceptie o fac prevederile noi introduse prin OG nr. 8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Aplicarea acestor dispozitii incepe cu anul fiscal 2022 si se incheie cu anul 2026.
Pentru trim. I 2022 sunt aplicabile reglementarile art. 45 alin. (8) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat si completat prin OG nr. 8/2021, potrivit carora, persoanele juridice care au aplicat prevederile art. I din OUG nr. 153/2020 efectueaza plata anticipata pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Astfel ca, pentru trim. I 2022, obligatia de plata anticipata de impozit pe profit cu termen de declarare si plata la 25 aprilie 2022 se va stabili prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16% asupra profitului contabil aferent trimestrului I 2022.
Este vorba de profitul contabil rezultat din documentele financiar - contabile intocmite potrivit dispozitiilor OMFP nr. 1802/2014 si OMFP nr. 2634/2015, prin care se stipuleaza ca Soldul creditor reprezinta profitul realizat .
Regula a fost instituita deoarece termenul de depunere a formularului D 101 privind impozitul pe profit s-a modificat de la 25 martie 2022 la 25 iunie 2022 si in acest context nu mai este posibil ca pana la data de 25 aprilie 2022 sa se stabileasca cuantumul platii anticipate, deoarece impozitul pe datorat pentru anul 2021 nu este inca determinat.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lichidarea voluntara a unei microintreprinderi. Care sunt etapele?Titlul II Capitolul VIIO noua Declaratie 101 privind impozitul pe profitSpeta zilei. Exemplu de calcul pentru impozitul pe profit. Completarea Declaratiei 101Studiu de caz: Venituri impozabileUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilCe contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?Zoom fiscal: Contributiile de asigurari sociale de sanatate in anul 2016Normele metodologice ale Codului Fiscal se modifica! Vezi titlurile care se schimba!Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din activitati agricoleUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"