Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Arenda in natura. Cum stabilim cuantumul datorat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: arenda, impozit, plata arendei, sfera tva, stabilire impozit

Se considera un contract de arenda intre un arendas - persoana juridica si un arendator - persoana fizica, prin care arendatorul da persoanei juridice pamantul sau spre prelucrare urmand ca primul sa ii plateasca o arenda in natura de 700 kg de grau/ha.


Pentru simplificare vom considera ca este vorba de 1 ha de pamant.

Plata arendei realizandu-se in natura catre o persoana fizica se pun urmatoarele probleme:

- modalitatea de stabilire a impozitului;
- echivalarea in bani a arendei platite in natura;
- incadrarea sau nu a operatiunii in sfera taxei pe valoarea adaugata.

1) Stabilirea impozitului pe veniturile din arenda se face tinand cont de prevederile art. 62 din Codul fiscal. Conform acestora, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut al cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Deci, in cazul pe care il discutam, valoarea impozitului de retinut va fi contravaloarea
a 84 kg de grau: 16% x [700 kg - (700 kg x 25%)] = 16% x [700 kg - 175 kg] = 16% x 525 kg
= 84 kg.

Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

2) Echivalarea in bani a arendei platite in natura

Tot articolul 62 din Codul fiscal reglementeaza la alin. 22 ca, in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Vom presupune pentru exemplul nostru ca valoarea stabilita pentru un kg de grau este de 1 leu.

3) Plata arendei facandu-se in natura, operatiunea va fi una in sfera TVA, asimilata unei livrari de bunuri, conform art. 130 din Codul fiscal si Normelor sale metodologice:

"8. (1) Operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal includ orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, precum:

a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Arenda in natura. Cum stabilim cuantumul datorat?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016