Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit proiectului Codului Economic, cota unica de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi inlocuita cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor. Venitul impozabil ar urma sa fie stabilit dupa ce din suma totala castigata de membrii unei gospodarii vor fi scazute o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri.
Conform proiectului, fiecare gospodarie va beneficia de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil. Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodariei se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni ( Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Conform Agerpres, care aminteste exemplele incluse in proiect, punctajul alocat gospodariei este egal cu numarul membrilor gospodariei plus un punct (P = numar de puncte +1). Astfel, de exemplu, in cazul unei gospodarii cu o singura persoana, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.Cine va beneficia de sprijin financiar?
Astfel, in situatia in care venitul anual global ajustat este negativ, gospodariilor unde se afla copii minori li se va acorda un sprijin financiar de 1.600 lei/an pentru fiecare copil. Copiii care urmeaza cursurile obligatorii ale invatamantului preuniversitar beneficiaza de aceasta suma doar cu conditia ca absentele nemotivate sa nu depaseasca 10% din totalul orelor de curs, in cazul in care urmeaza.
Cum se vor acorda deducerile?
Totodata, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive, etc urmeaza sa fie deduse la calculul venitului impozabil.
Deducerile se acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. In cazul in care plafonul neimpozabil lunar variaza, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de catre oricare dintre membrii gospodariei, pentru acestia sau pentru alti membrii ai gospodariei, justificate cu documente.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Daca venitul net anual global impozabil este negativ se aloca fiecarui copil din gospodarie suma de 1.200 lei/an.
"Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv", se arata in proiect. Veniturile sub 2.000 lei ar urma sa fie scutite de impozit.
Cand platim impozitul pe venitul anual global?
Impozitul pe venitul anual global de plata se achita in termen de 90 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.
Ce declaratie depun angajatorii?
Platitorii de venituri din salarii vor depune numai Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. In plus, firmele vor transmise sau elibera fiecarui beneficiar de venit un document care sa cuprinda venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.
Cum vor gestiona consultantii fiscali per gospodarie situatia?
"Noi avem un orizont de timp suficient pentru aceasta chestiune. Daca se schimba regula de la 1 ianuarie 2018, prima declaratie de acest gen va fi in mai 2019. Noi avem ca tinta decembrie 2018 sa avem rezolvata problema consultantilor fiscali, astfel ca intre decembrie 2018 - mai 2019 sa se faca aceasta arondare a consultantilor fiscali pe gospodarii. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanti fiscali, in ideea ca un consultant ar putea sa asiste in medie 200 de gospodarii, ceea ce este fezabil. ii asigura si un onorariu suficient de tentant, poate sa se daca pana la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate sa fie si consilier pe plasamente, poate sa dea un sfat pe plasamente pe bursa sau depozite la banci. El devine ca un medic financiar al familiei", a declarat Viorel Stefan, ministrul de finante, conform Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Precizari din partea Guvernului privind noul sistem de impozitareRedirectionarea a 2% din impozitul pe venit ar putea fi inlocuita prin donatii in cadrul impozitului pe gospodarieIMPOZITUL PE GOSPODARIE: Toate informatiile de care aveti nevoie de la calcul impozit pana la deduceriNoul Program de Guvernare modifica semnificativ politicile fiscaleIMPOZITUL PE GOSPODARIE va crea o problema socialaArticole similare
MFP: Stimularea investitiilor si antreprenoriatului, precum si asigurarea finantarii organizatiilor non profit, printre cele mai importante puncte ale ordonantei de urgenta adoptate de GuvernConditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023Veniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabileCartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
Precizari din partea Guvernului privind noul sistem de impozitarePersoanele fizice ar putea fi impozitate cu 3% pentru veniturile de peste 100.000 euro din prima tranzactionare a actiunilor FPArticole similare
Noi reguli de impozitare partiala a unor venituri salariale incepand cu 1 ianuarie 2023Calcularea diurnei externe incepand cu luna MAI 2022. Care este plafonul maxim neimpozabil?Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Noi clarificari privind normele de aplicare a Codului fiscalCum va fi acordata indemnizatia de mobilitate din ianuarie 2023, conform OG 16/2022?Ultimele articole
Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorD216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024Beneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?Tratamentul fiscal al cheltuielilor cu cazarea salariatilorFirme care acorda tichete de vacanta. Aceste sume intra in plafonul de 33% pentru beneficii extrasalariale?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"