Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Servicii medicale. Impozit si contributii

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 21 Iun. 2011
Tags: anaf, taxe si impozite, codul fiscal, oug 58/2010, contract de colaborare

Problema:Un medic pensionar care are un cabinet medical individual cu doua puncte de lucru poate sa incheie un contract de colaboare cu o firma prestatoare de servicii medicale? Si daca da, ce taxe ...

Problema:
Un medic pensionar care are un cabinet medical individual cu doua puncte de lucru poate sa incheie un contract de colaboare cu o firma prestatoare de servicii medicale? Si daca da, ce taxe si impozite trebuie sa plateasca pentru veniturile realizate? Contractul se inregistreaza la ANAF?

Solutie:
Veniturile obtinute de medici se incadreaza la venituri de natura profesionala obtinute in baza contractelor/conventiilor civile. Aceste contracte nu se inregistreaza la ANAF.

Din punctul de vedere al impozitului, platitorul de venituri are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite (art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal ). Impozitul se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut. In acest caz, persoana fizica beneficiara a venitului are obligatia de a depune la organul fiscal declaratia privind venitul realizat pana la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16%.
 
Pentru conventiile civile, art. 521 din Codul fiscal prevede si o alta varianta de impozitare a veniturilor. Astfel, persoana fizica, beneficiara a venitului obtinut in baza unei conventii civile poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. In aceasta situatie persoana fizica nu mai are obligatii declarative.
 
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii


Din punctul de vedere al contributiilor, pentru conventiile civile incheiate cu persoanele fizice ce nu au calitatea de pensionari se va retine, vira si declara contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari pentru somaj, de 10,5%, respectiv 0,5% aplicate la venitul brut, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010. In cazul in care aceste persoane sunt pensionare, nu vor intra sub incidenta prevederilor art. III din OUG 58/2010, nedatorandu-se contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari pentru somaj.
 
Plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate este in sarcina asiguratului, adica a persoanei fizice beneficiare potrivit art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Servicii medicale. Impozit si contributii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016