Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
PFA. Contributia de asigurari sociale Gabriela Chirazof, valabil la 19-Sep-2010 Intrebare: O persoana care are un PFA si nu are contract individual de munca inregistrat, este obligata sa incheie ...
PFA. Contributia de asigurari sociale
Gabriela Chirazof, valabil la 19-Sep-2010
Intrebare: O persoana care are un PFA si nu are contract individual de munca inregistrat, este obligata sa incheie contract de asigurat cu casa de pensii si sa achite contributia atat de la angajator cat si de la angajat?
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns. Convinge-te CLICK AICI
Raspuns:
In ceea ce priveste regimul asigurarilor sociale, acesta a cunoscut in privinta PFA-urilor urmatoarea evolutie:
- pana la aparitia OUG 58/2010, prin Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, PFA-urile erau obligate sa se asigure conform acestei legi; Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 Examen Consultant Fiscal 2024 Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- la aparitia OUG 58/2010 veniturile obtinute de catre PFA-uri au fost incluse in categoria veniturilor profesionale asa cum acestea au fost definite prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010, urmand regimul juridic instituit prin aceasta ordonanta de urgenta, respectiv asigurarea in sistemul asigurarilor sociale prin declaratia de asigurare si plata contributiei individuale pentru asigurari sociale de 10,5% asupra bazei de calcul determinata potrivit dispozitiilor art. 6 din normele anterior mentionate;
- odata cu data de 13.09.2010 devin aplicabile dispozitiile OUG 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 638 din 10 septembrie 2010. Potrivit prevederilor art. II alin. (2) din OUG 82/2010 ”in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.”
Potrivit OUG 82/2010, orice persoana fizica va datora contributia la sistemul asigurarilor sociale astfel cum este reglementata de acest act normativ numai in situatia in care obtine venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/convetie civila. in privinta PFA, acesta va datora contributia de 10,5% la asigurari sociale conform OUG 82/2010 numai in situatia veniturilor profesionale in baza unui contract de drepturi de autor.
Daca nu sunteti intr-o atare situatie, in ceea ce priveste asigurarea in sistemul de pensii, ca PFA va veti supune regimului anterior instituit intrarii in vigoare a OUG 58/2010. Astfel, PFA este obligat sa se asigure individual si sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii, cu exceptia situatiei in care realizeaza venituri ca urmare a incadrarii in una din situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
- contract individual de munca;
- functionar public;
- persoana aleasa in functii elective,
- persoana numita in cadrul activitatii executive, legislative sau judecatoresti ori membru cooperator.
PFA datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.
In conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. a) din Legea 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, pentru anul 2010 cotele integrale de contributie de asigurari sociale sunt: 31,3% pentru conditii normale de munca; 36,3% pentru conditii deosebite de munca; 41,3% pentru conditii speciale de munca.
Baza de calcul o constituie venitul brut inscris in declaratia de asigurare.
Plata contributiei se face lunar de catre PFA, pe baza calculului efectuat si comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asigurati.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Finantele OBLIGA persoanele juridice, asocierile si PFA-urile care desfasoara profesii liberale sa se inroleze in SVPContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?MFP elimina Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) si, temporar, Declaratiile cod 392A, 392B si 393Asociat unic care realizeaza venituri din dividende. Contributii sociale datoratePFA: Completarea Registrului de Evidenta Fiscala. Informatii actualizate in 2020Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Sistemul RO e-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVAProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareArticole similare
Guvernul a aprobat! MAJORARI salariale, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarTichete de masa: Pot fi acordate si salariatilor care NU au baza la angajatorul respectiv?Firmele care NU platesc salariile la timp vor fi amendate cu pana la 10.000 de leiMunca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensModificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023Ultimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Controale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"