Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

PFA. Contributia de asigurari sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro la 20 Sep. 2010
Tags: pfa, contributia de asigurari sociale, contract individual de munca

PFA. Contributia de asigurari sociale Gabriela Chirazof, valabil la 19-Sep-2010 Intrebare: O persoana care are un PFA si nu are contract individual de munca inregistrat, este obligata sa incheie ...


PFA. Contributia de asigurari sociale
Gabriela Chirazof, valabil la 19-Sep-2010

Intrebare: O persoana care are un PFA si nu are contract individual de munca inregistrat, este obligata sa incheie contract de asigurat cu casa de pensii si sa achite contributia atat de la angajator cat si de la angajat?

Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns. Convinge-te CLICK AICI

Raspuns:
In ceea ce priveste regimul asigurarilor sociale, acesta a cunoscut in privinta PFA-urilor urmatoarea evolutie:

- pana la aparitia OUG 58/2010, prin Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, PFA-urile erau obligate sa se asigure conform acestei legi;
- la aparitia OUG 58/2010 veniturile obtinute de catre PFA-uri au fost incluse in categoria veniturilor profesionale asa cum acestea au fost definite prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010, urmand regimul juridic instituit prin aceasta ordonanta de urgenta, respectiv asigurarea in sistemul asigurarilor sociale prin declaratia de asigurare si plata contributiei individuale pentru asigurari sociale de 10,5% asupra bazei de calcul determinata potrivit dispozitiilor art. 6 din normele anterior mentionate;
- odata cu data de 13.09.2010 devin aplicabile dispozitiile OUG 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 638 din 10 septembrie 2010. Potrivit prevederilor art. II alin. (2) din OUG 82/2010 ”in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.”

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detaliiPotrivit OUG 82/2010, orice persoana fizica va datora contributia la sistemul asigurarilor sociale astfel cum este reglementata de acest act normativ numai in situatia in care obtine venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/convetie civila. in privinta PFA, acesta va datora contributia de 10,5% la asigurari sociale conform OUG 82/2010 numai in situatia veniturilor profesionale in baza unui contract de drepturi de autor.

Daca nu sunteti intr-o atare situatie, in ceea ce priveste asigurarea in sistemul de pensii, ca PFA va veti supune regimului anterior instituit intrarii in vigoare a OUG 58/2010. Astfel, PFA este obligat sa se asigure individual si sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii, cu exceptia situatiei in care realizeaza venituri ca urmare a incadrarii in una din situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

- contract individual de munca;
- functionar public;
- persoana aleasa in functii elective,
- persoana numita in cadrul activitatii executive, legislative sau judecatoresti ori membru cooperator.

PFA datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.

In conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. a) din Legea 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, pentru anul 2010 cotele integrale de contributie de asigurari sociale sunt: 31,3% pentru conditii normale de munca; 36,3% pentru conditii deosebite de munca; 41,3% pentru conditii speciale de munca.

Baza de calcul o constituie venitul brut inscris in declaratia de asigurare.

Plata contributiei se face lunar de catre PFA, pe baza calculului efectuat si comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asigurati.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "PFA. Contributia de asigurari sociale ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016