Tags: venit net anual, norme de venit
O persoana fizica a avut un PFA la norma de venit in anul 2019, platitor de TVA si a depasit in 2019 plafonul de 100.000 euro (plafonul pt a ramane la sistem impozitare norma de venit) dupa care tot in 2019 a fost radiat la ORC. Daca continua activitatea in anul 2020 trebuia sa aplice sistemul real de impozitare. In anul 2020, dat fiind faptul ca pfa-ul s-a radiat in 2019, poate infiinta din nou un alt PFA la norma de venit (cu acelasi cod caen) fara sa afecteze sistemul de impozitare ?
Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:
Intr-adevar, potrivit art. 69 alin. (9) din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Din analiza prevederilor legale se poate considera ca legiuitorul s-a referit la situatia in care activitatea desfasurata de PFA continua si in anul urmator 2020. Incetarea activitatii si radierea din registrul comertului prin vointa titularului PFA in anul 2019 trebuia sa conduca la indeplinirea obligatiei ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa fie depusa Declaratia unica, temeiul legal reprezentandu-l art. 120 alin. (5) din Codul fiscal si pct. 8 alin. (9) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 69 din Codul fiscal. Drept consecinta, venitul net din activitati independente, corespunzator anului 2019, determinat pe baza de norme anuale de venit, se reduce de catre contribuabil, proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, de la incetarea activitatii, la cererea acestuia.
In aceste conditii, consideram ca infiintarea unei noi PFA in anul 2020 in conditiile reglementate de OUG 44/2008 va determina aplicarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Codul fiscal potrivit carora, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii. Precizam ca infiintarea PFA in luna decembrie 2020 determina depunerea Declaratiei unice (de regularizare) capitolul I Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul ...........", pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. In acest sens, PFA nu are obligatia completarii subsectiunii contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente
Cu toate acestea nu trebuie ignorate nici prevederile art. 11 alin (1) din Codul fiscal care pot permite administratiei fiscale ca la stabilirea sumei impozitului, unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, sa nu ia in considerare tranzactia fara scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau sa reincadreze forma tranzactiei/activitatii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal. Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.
Asadar, in masura in care pot fi identificare indicii clare care sa demonstreze ca radierea in anul 2019 a PFA pentru care venitul net s-a determinat pe baza de norme de venit si care a depasit plafonul de 100.000 euro urmata imediat de reinfiintarea in anul 2020 acesteia s-a realizat doar cu scopul de a aplica regimul fiscal mai favorabil reglementat de art. 69 din Codul fiscal, poate fi determinata aplicarea art. 11 din Codul fiscal. In astfel de conditii, optiunea PFA catre sistemul real exercitata la momentul reinfiintarii odata cu depunerea Declaratiei unice poate elimina consecintele unei eventuale ajutari fiscale determinate de aplicarea art. 11 din Codul fiscal. Din acest punct de vedere, in ipoteza analizata, in alegerea sistemului de impunere, recomandam o analiza a modului de desfasurare a activitatii si a efectelor fiscale ale aplicarii sistemului real sau al celui de impunere pe baza de norme de venit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand la baza o comanda de client, am achizitionat un utilaj cu scopul de al revinde mai departe clientului respectiv, urmand ca acest utilaj sa ramana la noi in custodie pentru a putea procesa piese ce vor fi vandute catre clientul respectiv. Avand in vedere ca utilajul nu paraseste teritoriul tarii noastre, iar clientul este din Germania inregistrat in scopuri de tva in Germania, care sunt implicatiile fiscale? Se poate considera livrare intracomunitara? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL, neplatitor de TVA, presteaza servicii de design arhitectural, web design (proiecte digitale arhitecturale) catre o firma din Spania, neplatitoare de TVA. Va rog sa-mi spuneti daca cei doi trebuie sa-si ia cod special de TVA. Totodata, ce declaratii ar trebui sa depuna firma din Romania si cum emite factura? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala platitoare de tva (tva la incasare) achizitioneaza un autoturism nou din UE cu taxare inversa in scopul revanzarii (achizitionare ca marfa, societatea avand CAEN corespunzator). Nu se reuseste revanzarea autoturismului in decurs de 6 luni de la achizitie, iar societatea il inchiriaza (cu tva). In urma inchirierii, autoturismul parcurge mai mult de 6000 km. Consideram ca in acest moment autoturismul nu se mai incadreaza in categoria "vehicul nou". In urma...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala vinde unui client 50.000 kg de porumb. Cand ajung cerealele la client, se cantaresc, si clientul trece pe tichetul de cantar 48.200 kg (mentionand ca diferenta este impuritate, umezeala). Vanzatorul poate factura doar 48.200 kg, dar pe avizul de insotire a marfii a trecut 50.000 kg. Va rog sa imi prezentati tratamentul contabil si cel fiscal
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma platitoare de TVA, achizitioneaza in luna dec 2022, hala de productie, depozit, platforma betonata si teren, intreaga factura fiind cu taxare inversa art. 331 alin. 2. In dec 2023 se decide incheierea unui contract de schimb de active, cu o alta firma platitoare de TVA. Pentru acest schimb de active se emit facturi intre cele 2 firme? Daca da, se pot emite facturi cu taxare inversa pentru nu se mai efectua ajustarea TVA? Mentionez ca firma va primi in schimb tot hala, depozit, platforma...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In anul 2010 se incheie un contract de cesiune creanta prin care societatea X, in calitate de cesionar, primeste o creanta in valoare de 930.000 euro, fara a fi specificat in contract vreun pret al cesiunii ("art.1 Partile sunt de acord si convin ca cesionarul sa accepte si cedentul sa transmita intreaga creanta pe care debitoru cedat o are fata de cedent, in suma de 930.000 euro; art. 2 Cesionarul se subroga in drepturile cedentului devenind astfel creditor al debitorului cedat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<