Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA, calcul venit net anual impozabil. Cum se scade suma reprezentand contravaloarea casei de marcat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2022
PFA, calcul venit net anual impozabil. Cum se scade suma reprezentand contravaloarea casei de marcat
Tags: pfa, casa de marcat electronica, venit anual impozabil

O persoana fizica care obtine venituri din activitati independente a achizitionat o casa de marcat electronica fiscala in anul 2018, in valoare de 860 lei. In anul 2020, conform legii 153/2020, din impozitul datorat s-au scazut 674 lei, ramanand de scazut 186 lei in anul 2021.

Pentru impozitul pe venit pentru anul 2021 care varianta de calcul este corecta din urmatoarele 3:

1. ((V impozabile minus Ch. deductibile plus 860) x 10%) minus 186
2. ((V impozabile minus Ch. deductibile plus 186) x 10%) minus 186
3. ((V impozabile minus Ch. deductibile) x 10%) minus 186

Cu alte cuvinte, la calculul bazei impozabile se mai considera nedeductibila valoarea casei de marcat (integral sau ramasa) sau nu se mai ia in calcul?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil: 

Potrivit prevederilor de la pct. 37 din OPANAF 2127/2021, Sectiunea se completeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real, astfel:
Rd. 1 "Suma veniturilor nete recalculate din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real" - se inscrie suma veniturilor nete recalculate, inscrise la rd. 6 de la litera B, subsectiunea 1, sectiunea 1, capitolul I.
Rd. 2 "CAS datorata" - se inscrie contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V "Contributii sociale obligatorii" din Codul fiscal.
Rd. 3 "Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale" - se inscrie suma reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, puse in functiune in anul respectiv la care se adauga, daca este cazul, sumele reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat reportate, potrivit legii.
Rd. 4 "Venit net anual impozabil" - se inscrie diferenta dintre suma veniturilor nete recalculate (rd. 1) si contributia de asigurari sociale datorata (rd. 2).
Rd. 5 "Venit net anual impozabil redus" - se completeaza in cazul persoanelor cu handicap grav ori accentuat cu venitul net anual impozabil (rd. 4) redus proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
Rd. 6 "Total impozit anual datorat" - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra valorii inscrise la rd. 4 din care se scade, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale (rd. 3).
 
Dupa cum se observa la rd. 3 se inscrie suma reportate reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat,care nu influenteaza venitului net impozabil.
Prin urmare, ultima varianta este corecta, deci nu se mai ia in calcul la venitul net anual impozabil , iar suma de 186 de lei se va scadea din impozitul datorat.
 
In anul 2020, presupun ca ati influentat venitul net cu contravaloarea integrala a casei de marcat respectiv cu suma de 860 de lei, astfel cum s-a precizat in OPANAF 14/2021 in Nota de la pct. 33 , respectiv contribuabilii care datoreaza impozit pe venit, la data determinarii impozitului pe venit aferent anului 2020, adauga la venitul net anual impozabil determinat potrivit art. 118 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anii 2018, 2019 si 2020. Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anii 2018, 2019 si 2020 se scade din impozitul pe venit calculat potrivit art. 123 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe venit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA, calcul venit net anual impozabil. Cum se scade suma reprezentand contravaloarea casei de marcat":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016