Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatia utilizarii casei de marcat pentru servicii prestate catre populatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iun. 2022
Obligatia utilizarii casei de marcat pentru servicii prestate catre populatie
Tags: utilizare case de marcat, servicii prestate catre populatie

O societate cu cod CAEN 9313 - Activitati ale centrelor de fitness doreste sa deschida un punct de lucru, unde se va face masaj terapeutic. Punctul de lucru va fi in alta localitate, in alt judet decat sediul societatii.

Fiind vorba de prestari catre persoane fizice, in acest caz la punctul de lucru societatea trebuie sa detina obligatoriu casa de marcat? Sau se poate emite factura si chitanta catre persoane fizice? Va multumesc pentru ajutor!
 
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
 
In situatia prezentata, societatea trebuie sa detina, obligatoriu, o casa de marcat electronica fiscala deoarece presteaza servicii direct catre populatie. Casa de marcat este obligatorie, indiferent de faptul ca incasarea se efectueaza in numerar sau prin card bancar sau prin substitute de numerar (vouchere). Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin art. 1 alin. (1) si alin. (2) din O.U.G. nr. 28 din 25 martie 1999 Republicata privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la art. 1
"(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (2 1) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura."
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la art. 1 din H.G. nr. 479 din 18 aprilie 2003 Republicata privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
"(1) In sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, prin operatori economici se intelege persoanele fizice si juridice, intreprinderile familiale, precum si orice alte entitati, cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
(2) In sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt considerate substitute de numerar bonurile de valoare acordate potrivit legii, de tipul tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou si tichetelor de cresa, tichetelor sociale, tichetului Rabla si altele asemenea."
 
In acest caz, trebuie sa va asigurati ca, dupa achizitia casei de marcat, la punerea in functiune, sunt respectate cerintele de la art. 33 din H.G. nr. 479 din 18 aprilie 2003 Republicata cu privire la setarea cotei de TVA aplicabile, in situatia in cadrul punctului de lucru are loc si vanzarea de sucuri, apa, batoane proteice, etc.
"Aparatele de marcat electronice fiscale trebuie sa asigure, prin comenzi de la tastatura, realizarea in mod cumulativ a minimum urmatoarelor functii:
A. in regim de programare:
..........
c) programarea cotelor de taxa pe valoarea adaugata, respectiv a minimum 4 niveluri de cota, cu exceptia aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de taximetrie, de schimb valutar, de comercializare a marfurilor in magazinele amplasate in aeroporturile internationale, la care se programeaza o singura cota de taxa pe valoarea adaugata;
d) programarea asocierii articol - cota de taxa pe valoarea adaugata;"
 
In concluzie, factura poate fi emisa pe numele persoanei fizice numai daca este solicitata in mod expres, dar incasarea contravalorii serviciului prestat/bunului vandut, trebuie urmata, obligatoriu, de eliberarea unui bon fiscal care se inmaneaza clientului persoana fizica. Practic, prin natura sa, activitatea desfasurata nu se incadreaza in categoria activitatilor exceptate de la obligatia utilizarii casei de marcat, exceptii reglementate prin art. 2 din O.U.G. nr. 28/1999.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016