Tags: deductibilitate tva, bon fiscal, facturi centralizatoare
Daca avem TVA pe bon fiscal cu CUI sub forma de factura simplificata mai mare de 100 euro, sunt deductibile TVA-ul si cheltuielile fara factura fiscala pentru rezultatul fiscal?
Ce acte justificative trebuie sa intocmim ca sa fie deductibil fiscal bonul fiscal fara
factura cu valoare mai mare de 100 de euro? Este obligatoriu sa avem factura fiscala la valori mai mari de 100 euro?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile poate fi efectuata de catre cumparatorul numai daca:
achizitiile efectuate sunt destinate realizarii de operatiuni cu drept de deducere conform cerintelor de la art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) de la lit. a) la lit. e);
detine o factura emisa conform prevederilor art. 319 "Facturarea", aspect reglementat prin art. 299 alin. (1) lit. a) "Conditii de exercitare a dreptului de deducere"
"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul
TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;"
Aceste prevederi se completeaza cu regulile prevazute la pct. 69 din normele de aplicare ale art. 299:
alin. (1) "Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.",
alin. (2) "(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, .... ",
alin. (3) "(3) Facturile emise in conditiile prevazute la art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal constituie documente justificative in vederea deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului."
Art. 319 alin. (12) se refera la facturi simplificate, daca valoarea achizitiei nu este mai mare de 100 euro, situatie in care nu se incadreaza societatea pe care o reprezentati.
Art. 319 alin. (13) se refera la facturi cu o valoare mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro, inclusiv TVA. Valoarea in lei se determina prin utilizarea cursului de schimb valutar al B.N.R. valabil la data la exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre furnizor/prestator). In aceste prevederi consider ca se incadreaza situatia prezentata de dvs. prin intrebarea formulata.
Art. 319 alin. (13) se refera la facturi emise in sistem simplificat "(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica."
In conformitate cu prevederile art. 319 alin (6) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, dar, conform prevederilor art. 310 alin. (10) lit. a), ca exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul pentru care utilizeaza casa de marcat electronica fiscala conform O.U.G. 28/1999, daca factura nu este solicitata de catre client cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura. Conform prevederilor art. 4 alin. (2) din O.U.G. 28/1999, bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art.3 alin. (2), trebuie sa contina si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, dar numai la cererea acestuia. Prin art. 4 alin. (2) din O.U.G. 28/1999, se reglementeaza ca bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal trebuie sa contina si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia "(2) Bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa elementele definite la alin. (1) si urmatoarele elemente: unitatea de masura, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia."
Astfel, in situatia in care bonul fiscal primit contine si codul fiscal al cumparatorului, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere in baza prevederilor pct. 69 din normele de aplicare ale art. 299 din Codul fiscal, fara a mai solicita emiterea unei facturi
"(6) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
In concluzie, existenta unui bon fiscal in care este inscris codul fiscal al cumparatorului este suficienta pentru exercitarea dreptului de deducere de catre cumparator, fara a mai fi necesara solicitarea emiterii facturii de catre vanzator. Practic, se considera ca un bon fiscal emis pentru o livrare cu o valoare cuprinsa intre 100 - 400 euro, indeplineste conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (13) si (21), daca include urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Modificare perioada fiscala TVA si SALARII
Intrebare:
1. Pentru un SRL care a avut o achizitie intracomunitara de bunuri in anul 2023 si a fost platitor de tva lunar in 2023 din luna in care a avut AIC B si in 2024, in 2025, trebuie sa depuna D700 de revenire la trimestru pana cand (cu conditia sa nu fi depasit CA la tva de 100.000 eur in 2024, care se calculeaza prin adunarea randurilor din decont, da?)?
2. Pentru un SRL care a fost platitor trimestrial pentru D112 in 2024, dar a depasit numarul mediu de 3 salariati in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila
Intrebare:
Societate X din Romania factureaza la societatea Y din Bulgaria servicii. Serviciile prestate sunt efectuate in colaborare de 3 societati: una romaneasca, una bulgareasca si una greceasca, toate fiind platitoare de TVA.
Fima colaboratoare din bulgaria ne-a facturat servicii cu tva deoarece ei considera ca serviciile se livreaza (presteaza) in Bulgaria (call center).
Care e tratamentul fiscal la societatea X? Este corect ca fima colaboratoare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri ale persoanelor fizice nerezidente
Intrebare:
1. Nerezident din Elvetia angajat la o societate din Romania cu program de 8 ore lucreza permanent la societate i se poate aplica vreo exceptie la plata obligatiilor salariale?Mentionez ca detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia.
2. Nerezident din Elvetia realizeaza venituri din chirii din imobile si detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia ce obligatii de plata are? Cum poate aplica scutiri sau reduceri de obligatii pentru aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pierderi tehnologice. Tratament contabil si fiscal
Intrebare:
In urma analizei stocurilor de materii prime am constatat la materiile prime doua situatii in care inregistram pierderi:
1. Pentru materiile prime destinate nutritiei si igienei animale, produsele sunt aduse in cisterne vrac sub forma de pulberi, se descarca si se depoziteaza in silozuri metalice sau in saci; ca urmare a temperaturilor ridicate, pe timpul verii, produsele se usuca foarte tare si avem pierderi din greutate; am facut determinari si am stabilit nivelul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Imobil in comodat inchiriat PF la PJ
Intrebare:
Societate comerciala realizeaza o investitie de 250.000 lei fara tva, la un imobil preluat in contract de comodat de la o persoana fizica (valoarea investitiei depaseste 25% din valoarea declarata a imobilului) investie realizata cu acordul proprietarului. In contract este prevazut ca la finalizarea lucrarilor (intocmirea procesului verbal de receptie finala a lucrarilor realizate in baza autorizatiei de constructie) sa fie reziliat prezentul contract si sa se intocmeasca un contract...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie servicii externe. Regim fiscal TVA
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu lamurirea unor spete:
O factura primita de la o firma din Elvetia pt redevente (royalties seminte porumb) care se refera la dreptul de folosinta asupra unui bun mobil, din punct de vedere al tva am considerat-o scutita si o declaram in decontul de tva la randul 30. Este corect asa?
Se doreste refacturarea catre o firma din Romania, aceasta se va incadra tot ca operatiune scutita de tva?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<