keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Deductibilitate cheltuieli. TVA vs. impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: deductibilitate tva, impozit pe profit, tva, deducere cheltuieli

"In urma unui audit intern, serviciile prestate de un furnizor intr-un an precedent s-au reconsiderat ca fiind nedeductibile fiscal. Prin urmare depunem rectificativa la d101, platim impozitul pe profit suplimentar si accesoriile genereate in functie de scadenta obligatiei principale".

Pe linie de tva se face autofatura pentru ajustarea bazei de impozitare? Conform art. 323 alin (3) din Codul fiscal Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari. Corectia TVA dedus initial genereaza accesorii la TVA? Se pot se pot plati accesorii benevol fara avea un titlu de creante, o decizie?
 

Raspunsul specialistului

 
Conform Codului Fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Totodata, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca TVA aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile, precum si anumitor operatiuni scutite de TVA. Dreptul persoanelor impozabile de a deduce TVA achitata sau datorata pentru serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute anterior, constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA, respectivul drept de deducere facand parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, neputand fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea TVA aplicate operatiunilor efectuate in amonte. 
 
In consecinta, codul respectiv nu limiteaza dreptul de deducere a TVA in cazul cheltuielilor ndeductibile la calculul impozitului pe profit, aferente achizitionarii de servicii de la diversi furnizori, cu exceptia limitarii la 50% din dreptul de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
Cu toate ca, cel putin in modul aparent, referitor la cheltuielile care nu s-au efectuat in scopul desfasurarii activitatii economice, pe langa nedeductibilitatea aferenta impozitului pe profit, ar trebui considerate nedeductibile si din punctul de vedere al deductibilitatii TVA, la modul general, Codul Fiscal nu incadreaza respectivele cheltuieli aferente achizitiilor de servicii in cazurile prevazute in vederea ajustarii deductibilitatii TVA initiale:
  • cand deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze (desfiintarea contractului, refuzul serviciilor prestate, acordarea reducerilor dupa prestarea serviciilor, faliment, returnare de ambalaje);
  • daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa (situatiile anterioare si diferente pro rata, schimbarea alocarii de servicii pentru operatiuni cu/fara drept de deducere, etc.)
  • cand persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate (idem ca mai sus). 
 
In concluzie, societatea nu este obligata sa ajusteze taxa deductibila in cazul achizitiilor serviciilor respective, ca urmare a reconsiderarii cheltuielilor aferente ca fiind nedeductibile la calculul impozitului pe profit. De asemenea, avand in vedere regulile speciale pentru aplicarea TVA, persoana impozabila nu datoreaza obligatii fiscale accesorii.
 
Referitor la plata dobanzilor si a penalitatilor de intarziere pentru suma stabilita suplimentar la plata impozitului pe profit, declarata in cadrul declaratiei rectificative, sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura fiscala, care prevede faptul ca pentru diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii de impunere rectificative sau decizii de impunere, nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii pentru suma platita in contul obligatiei fiscale principale, daca, anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata, iar suma platita nu a stins alte obligatii. Aceste dispozitii sunt aplicabile si in situatia in care debitorul a efectuat plata obligatiei fiscale, iar declaratia de impunere a fost depusa ulterior efectuarii platii. De asemenea, dobanzile si penalitatile de intarziere se stabilesc prin decizii, iar comunicarea deciziilor referitoare la obligatiile fiscale accesorii in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central se realizeaza in functie de vechimea, cuantumul obligatiilor fiscale accesorii si starea juridica a contribuabilului.
 
In consecinta, societatea va declara si plati impozitul aferent obligatiei fiscale principale, urmand a primi ulterior decizia privind dobanzile si penalitatile de intarziere aferente.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016