Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cota de TVA 5% se poate aplica de catre o societate comerciala cu activitate pompe funebre si catering (pentru mesele de pomenire), pentru activitatea de catering?
Raspunsul specialistului
Pentru incadrarea operatiunilor efectuate de o persoana impozabila ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant sau catering nu are relevanta codul CAEN atribuit activitatii sale.
Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering includ, fara a se limita la acestea,conform unui proiect de ordin publicat pe site-ul ANAF:furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire,de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente. Punerea la dispozitie a unor elemente de mobilier intr-o zona a carei destinatie principala nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
Presupun ca servirea mesei se realizeaza intr-un cadru adecvat care permite consumul alimentelor, alimentele sunt servite, aveti ospatari, bucatari, vesela si tacamuri, deci masa servita (inclusiv servirea bauturi nonalcoolice) reprezinta o prestare de servicii de restaurant in sensul tva si aplicati cota redusa de tva de 5%.
In concluzie, sub rezerva faptului ca proiectul de ordin care aduce lamuriri cu privide la cota redusa de 5% poate suferi modificari, consider ca ati interpretat corect noile prevederi referitoare la cota redusa de tva de 5%.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Zoom fiscal: Formularele 319 si 318 in format nou. Anunt ANAFCum facem o cerere de rambursare de TVA aferenta achizitiei de combustibil in UE?MFP propune modificarea normelor de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vizat regimul TVACererile de rambursare a TVA pentru importuri si achizitii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene in 2009Recuperare TVA platita in UE. Cum procedam?Ultimele articole
Trecerea de la platitor de TVA la neplatitor de TVA in 2024Comercializare produse de cofetarie in spatiul propriu. Cota de TVAServicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). Cota TVACare este cota TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?Regimul TVA pentu achizitiile de bunuri si servicii din Uniunea EuropeanaArticole similare
Aplicarea cotei TVA de 5% - Capcanele ascunse de OUG 89/2018. Dificultati intampinate de contabili in 2019Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaLegea 216/2023 a modificat Legea 227/2015. Care sunt livrarile si prestarile de servicii cu cota TVA de 5%Cum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020OUG: Cota redusa de TVA pentru mai multe tipuri de afaceri in turismUltimele articole
TVA locuinte 2024: Studii de caz utileSistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteTVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utileMonografie achizitie intracomunitara neplatitor TVACota TVA de 5% este aplicabila din 1 ianuarie 2023 in anumite cazuri, conform OG 16/2022Articole similare
Circulara privind aplicarea cotei de 9% pentru ingrasaminte si pesticideUniunea Europeana va permite statelor membre sa nu perceapa TVA la anumite produseSenatul a adoptat TVA-ul de 9%. Pentru ce servicii ar urma sa se aplice?Emil Boc: TVA pentru locuinte sociale - 5 la suta, iar pentru livrarea de manuale scolare - 9 procenteLivrarea de proteze. Cum arata COTA REDUSA DE TVA!Ultimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVACotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaPlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiTVA locuinte 2024: Studii de caz utileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"