keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Evidentierea ajustarii de TVA pentru clienti intrati in faliment. Se poate emite doar o singura factura centralizatoare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: ajustare tva, firme in faliment, facturi centralizatoare

Societatea noastra are cativa clienti de la care nu s-au incasat o serie de facturi si pentru care s-a declansat procedura falimentului inainte de 1 ianuarie 2019.Creantele dateaza din perioada 2009-2014.Cu sumele aferente acestor facturi neincasate ne-am inscris la masa credala dar procesele se lungesc foarte mult.

Pentru ajustarea TVA trebuie sa:
 
1. Emitem facturi cu semnul minus pentru fiecare factura emisa neincasata? Avand in vedere ca sunt peste 10 facturi la unii clienti(cu aceeasi cota TVA), nu se poate emite doar o singura factura centralizatoare?
2. Unde se declara aceste facturi in D300 si D394?
3. Unde se trimit aceste facturi avand in vedere ca unora li s-a anulat codul de TVA sau nu mai avem cu cine comunica?
 

Raspunsul specialistului Mariana Prejbeanu:
 

Modalitatea de ajustare a tva este prevazuta la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal. Factura se emite conform prevederilor art. 330 alin (2) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca in situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
 
Asadar, factura respectiva este o factura de stornare, care in situatia mentionata de dvs. nu se va transmite beneficiarului. 
 
In factura emisa pentru ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA este bine sa inscrieti si urmatoarele informatii:
- numarul si data facturii initiale;
- numarul si data sentintei sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment si prevederile legale in baza carora ati efectuat ajustarea, respectiv art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
 
Parerea mea este ca puteti intocmi o singura factura centralizatoare pentru clientul respectiv cu conditia sa faceti mentiunile de mai sus, pentru fiecare pozitie din factura. 
 
Operatiunea respectiva se evidentiaza in decontul de Tva-rd.16-regularizari taxa colectata iar inregistrarea contabila este 4118 = 4427 cu semnul minus. 
 
Potrivit Instructiunilor de completare ale formularului 394, declaratia 394 se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania.
 
Operatiunea de ajustare nu reprezinta livrare de bunuri bunurilor sau o prestare de servicii (in fapt nu se acorda o reducere clientului), deci factura nu face obiectul declaratiei 394 iar clientul nu va declara operatiunea pentru ca nu primeste aceasta factura.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016