Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Iesire din evidenta platitorilor de TVA. Cum facem inregistrarea speciala in scop de TVA si in ROI?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: roi, iesire din evidenta, platitor tva, inregistrare tva, intracomunitar, declaratii, factura

Pentru un PFA traducator autorizat, inregistrat in scopuri de TVA, perioada fiscala trimestru, venituri realizate in anul 2013 = 44.218 lei, venit realizat in trimestrul 1 2014 = 0, care executa lucrari de traducere in tara, UE (fiind inscris in Registrul operatorilor intracomunitari), vom vedea care e procedura de scoatere din evidenta ca platitor TVA.


De asemenea, dupa iesirea din evidenta ca platitor TVA, avand in vedere faptul ca executa lucrari de traducere si pentru tari din UE, vom stabili si ce declaratii ar trebui sa depuna PFA.

Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA este posibila conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, caz in care "Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: ....
g) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152."

Optiunea se formuleaza numai in situatia in care cifra de afaceri din anul precedent si cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei (65.000 euro x 3.3817).

Pentru retragerea oprionala din evidenta platitorilor de TVA, aveti obligatia  completarii si depunerii la organul fiscal a formularului cod 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA" pana pe data de 10  a lunii urmatoare perioadei fiscale de raportare.

Cel mai devreme, daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic, puteti depune formularul 096 pana pe data de 10 aprilie 2014.

Formularul cod 096 trebuie insotit de Jurnalul  de vanzari  pe anul 2013 sau Declaratia 200 aferenta anului 2013 din care sa rezulte veniturile care au stat la baza determinarii cifrei de afaceri inscrise in formular.

Solutionarea cererii se efectueaza  cel tarziu pana la sfarsitul lunii in care cererea a fost depusa, anularea inregistrarii fiind valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

De asemenea trebuie sa solicitati radierea din Registrul operatorilor intracomunitari pentru codul de identificare fiscala pe care erati inregistrat prin depunerea formularului 095"Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari".

Pentru efectuarea de prestari servicii intracomunitare trebuie sa solicitati inregistrarea  speciala in scopuri de TVA conform art 153^1 din Codul fiscal, inainte de a presta serviciile de traducere catre parteneri din UE, prin depunerea la organul fiscal aDeclaratiei 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a.

Redam mai jos prevederile art. 153^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal:

"(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;

b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"
 
De asemena titularul PFA are obligatia de a se  reinregistra  in Registrul Operatorilor Intracomunitari, pe baza noului cod de inregistrare fiscala, care este valabil numai pentru operatiuni intracomunitare.

Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar al titularului PFA.

Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din " Codul fiscal, iar operatiunea se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Iesire din evidenta platitorilor de TVA. Cum facem inregistrarea speciala in scop de TVA si in ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016