keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal, decontul de tva cod 300, declaratia recapitulativa cod 390

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri este intotdeauna locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor de pe teritoriul unui stat membru. Pentru ...

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri este intotdeauna locul  unde  se  gasesc bunurile  in momentul in care se  incheie expedierea sau  transportul bunurilor de pe teritoriul unui stat membru. Pentru achizitia intracomunitara efectuata, cumparatorul datoreaza TVA.
Pentru o  persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, obligatia de plata se considera indeplinita daca:
- se aplica  regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata";
- operatiunea se raporteaza din punct de vedere fiscal prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390.
Pentru o   persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, obligatia de plata se considera indeplinita daca:
- suma TVA datorata se achita efectiv bugetului de stat;
- operatiunea se raporteaza d.p.d.v. fiscal prin decontul special de TVA cod 301 si declaratia recapitulativa cod 390.

Reteaua de siguranta
Ca exceptie de la regula generala privind locul achizitiei intracomunitare, chiar daca bunurile sunt expediate pe teritoriul unui alt stat membru decat cel pe teritoriul  caruia este  stabilit  cumparatorul,  locul  achizitiei intracomunitare este considerat a fi atat in statul membru unde  se  incheie expedierea/transportul bunurilor, cat  si in statul membru care a emis codul de inregistrare TVA comunicat de cumparator furnizorului sau. Acest principiu este cunoscut sub denumirea „retea de siguranta“. In aceasta  situatie, cumparatorul  achita  TVA  in  ambele state comunitare.
De exemplu, in situatia in care o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA atat in Romania, cat si Germania, comunica furnizorului din  Belgia  codul  sau  de  inregistrare  de  TVA emis de autoritatea fiscala din Germania, locul achizitiei intracomunitare de bunuri este considerat a fi:
- pe teritoriul Germaniei, ca stat membru care a emis un cod valid de TVA;
- pe teritoriul Romaniei, ca stat membru de sosire a bunurilor  expediate  din  Belgia,  fapt  dovedit  prin documentul  de  transport  din  care  rezulta  in mod evident  ca  bunurile  au  fost  transportate  pe  ruta Bruge (Belgia) – Caras-Severin (Romania).
In  aceasta  situatie,  plata  taxei  aferente  acestei  tranzactii este datorata atat catre autoritatea fiscala din Germania, cat si catre autoritatea fiscala din Romania. Cumparatorul din Romania poate solicita restituirea taxei de la autoritatea fiscala din Germania daca face dovada ca a achitat TVA in Romania.
Procedura de  restituire a  taxei achitate  in Germania de catre cumparatorul din Romania este urmatoarea:
- pentru persoanele  inregistrate  in scopuri de TVA  in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal: prin inregistrarea  cu  semnul minus  in  decontul  de  taxa  cod 300 a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;
- pentru persoanele  inregistrate  in  scopuri de TVA in baza prevederilor art. 1531 din Codul fiscal: prin restituirea efectiva a taxei.
Suma TVA datorata nu se mai achita in ambele state membre in situatia  in care cumparatorul  face dovada ca a achitat  suma TVA datorata  in statul membru de expediere/transport a bunurilor pana la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara efectuata  in statul membru care a atribuit codul de  inregistrare in scopuri de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016