keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara de bunuri. Caz special si tratamentul contabil si fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitie intracomunitara, declaratia 390, inregistrari contabile, omfp 76/2010

Pornim astazi analiza noastra de la cazul unei societati care primeste din Finlanda o factura pentru un utilaj care a plecat mai intai in alt stat UE urmand sa fie adus in Romania dupa efectuarea unor teste specifice.


Vom vedea astfel cum se inregistreaza factura din punct de vedere al TVA-ului, dat fiind faptul ca CMR-ul reflecta o mutare a bunului in celalalt stat. Vom stabili astfel daca se evidentiaza aceasta achizitie in D390.

Solutia consultantului:

Chiar daca utilajul nu este primit si receptionat in luna martie 2013, exigibilitatea TVA  aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri intervine la data emiterii  facturii de catre furnizorul din Finlanda.

Din acest motiv,  raportarea valorii facturii emise de catre  furnizor in luna martie 2013 se efectueaza de catre cumparatorul din Romania pentru luna martie 2013 atat  prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 aprilie  2013.

Asa cum se poate constata, raportarea fiscala prin decontul de TVA cod 300 si raportarea informativa prin declaratia cod 390 VIES nu este conditionata de receptia bunurilor, ci de data emiterii facturii de catre furnizor. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 135 "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" alin. (2) conform caruia exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent articolului 155 alin. (14) din Codul fiscal "(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva."

Pentru evitarea neconcordantelor dintre sumele facturate pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA raportate prin  declaratia recapitulativa   in statul membru de origine a bunurilor, respectiv Finlanda si achizitiile intracomunitare, evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa de catre persoana impozabila din Romania, trebuie respectate prevederile  punctului 17 din normele de aplicare ale art. 135.  
 
Obligatia de raportare a operatiunii in luna martie 2013 rezulta din prevederile art. 156^4 "Declaratia recapitulativa" alin. (1) din Codul fiscal si a instructiunile cuprinse in OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010.

Prin acest act normativ, la  punctul 1.2. din anexa nr. 2 din instructiuni se reglementeaza obligatia fiscala de raportare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri: "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;"
            
Pentru a evidentia operatiunea d.p.d.v. contabil si fiscal, ar fi trebuit sa procedati astfel:

-    in data de 29.03.2013 (data de 31.03.2013 este duminica), in baza facturii primite ca document justificativ pentru valoarea utilajului:

232                                             = 404
" Avansuri acordate pentru           "Furnizori de imobilizari"
imobilizari corporale"

sau
327                                               = 404
"Marfuri in curs                              "Furnizori de imobilizari"
de aprovizionare"

si concomitent, aplicarea regimului de taxare inversa:

4426    = 4427
"TVA deductibila"                "TVA colectata"

Operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna martie 2013  stabilind o baza de impozitare a TVA determinata in lei prin  utilizarea  cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Practic, pentru intocmirea decontului de TVA cod 300, baza de impozitare a TVA este preluata din rulajul debitor al contului 327 si suma TVA din rulajul debitor al contului 4426.

In acest caz, chiar daca nu a avut loc receptia bunurilor la data de 29.03.2013, achizitia intracomunitara de bunuri se considera efectuata in luna martie 2013, motiv pentru care raportarea fiscala a operatiunii prin declaratia recapitulativa cod 390 si decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna martie 2013  trebuie  efectuata  pana pe data de 25 aprilie 2013. 

-    in data de 10.04.2012, in baza notei de intrare receptie ca document justificativ pentru receptia utilajului:

2131                                          = 232
"Echipamente tehnologice"         "Avansuri acordate pentru
                                                      imobilizari corporale"

sau

2131                                          = 327
"Echipamente tehnologice"         "Marfuri in curs  aprovizionare"                                                                    
 
Avand in vedere faptul ca factura este primita inainte de receptia utilajului, la receptie se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.
  
In acest caz, operatiunea de receptie nu se mai raporteaza d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 aferenta lunii aprilie 2013 cu termen 27 mai 2013 deoarece operatiunea de A.I.C. a avut loc in perioada fiscala anterioara celei in care s-a efectuat receptia bunurilor primite, conform facturii emise de catre furnizor. 
         
Soldul debitor al contului 232 sau 327 inregistrat la 31.03.2013 reflecta valoarea bunurilor facturate de catre partenerul extern, raportate prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 VIES, dar care nu au ajuns pe teritoriul Romaniei.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016