Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: Pentru o achizitie intracomunitara din luna decembrie 2011 pentru care factura s-a facut doar in luna februarie 2012, care este modalitatea de inregistrare si declarare in VIES?
Raspuns:
Conform art 155 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa".
Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor (art 1341 alin. (1) din Codul fiscal ). In situatia prezentata de dumneavoastra , in conformitate cu echivalentul acestor articole din legislatia fiscala aplicabila pe teritoriul statului membru din care furnizorul efectueaza livrarea, acesta avea obligatia sa emita factura pentru bunurile livrate cel tarziu pana in data de 15 ianuarie 2012.
Potrivit prevederilor art. 155^1 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator".
Asadar, in situatia in care societatea dumneavoastra nu se afla in posesia facturii emisa de furnizor avea obligatia sa autofactureze bunurile achizitionate cel tarziu pana la data de 15 ianuarie 2012.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB
Potrivit art 135 alin (2) si (3) din Codul fiscal:
"(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin.(4), daca factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator".
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca exigibilitatea TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervine la data emiterii facturii numai daca factura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator . Altfel spus, in cazul expus de dumneavoastra,exigibilitatea TVA intervenea la data facturii daca aceasta ar fi fost emisa inainte de data de 15 ianuarie 2012.
Avand in vedere ca factura a fost emisa in februarie 2012, atunci exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, deci la data de 15 ianuarie 2012 (data emiterii autofacturii)
Concluzie:
Societatea dumneavoastra trebuie se emita autofactura la data de 15 ianuarie 2012 .Sumele autofacturate vor fi inscrise in decontul de TVA aferent lunii ianuarie care trebuie depus pana pe data de 25 februarie si in declaratia recapitulativa 390 care trebuie depusa la organul fiscal pana la data de 25 februarie.
Monografie contabila
1. inregistrare contabila in luna decembrie 2011
3XX"Stocuri" = 408 "Furnizori-facturi nesosite"
2. inregistrare contabila cu ocazia autofactur
4426 "TVA deductibila" = 4427"TVA colectata"
3. inregistrare contabila la primirea facturii
408 "Furnizori-facturi nesosite" = 401 "Furnizori"

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce tratament fiscal TVA se aplica pentru achizitie bun din stat membru, furnizor in regim special de scutire?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul IV - Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiPana cand poate fi depusa Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale in luna septembrie 2022Marti, 8 mai, e ultima zi de depunere pentru Declaratia 092Materii prime achizitionate din stat UE. Declararea in Intrastat si tratamentul TVAUltimele articole
ACHIZITIE INTRACOMUNITARA. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaACHIZITIE INTRACOMUNITARA. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din facturaAchizitii intracomunitare: Cand este necesar codul de TVA si cum sa il obtiiACHIZITIE INTRACOMUNITARA. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaArticole similare
Intocmire factura in baza bonurilor fiscale. Clientii trebuie sa transmita CIF al societatii mama, nu al punctului de lucruBuletin ANAF: Noutati legislative din perioada 28 august - 3 septembrieCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Ce declaratii mai avem de depus in noiembrie 2014?Impozitul pe veniturile din activitati de exploatare resurse naturale. Noutati fiscaleUltimele articole
Depasire plafon de 100.000 euro. Trecere la impozit pe profit si TVA lunarControale ANAF. Greseala frecventa privind TVA in cazul refacturariiVanzare auto. Cum se face ajustarea TVA in cazul vanzarii unui autoturism dedus cu 50%Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAArticole similare
Repartizare dividende. Inregistrari contabile. Ce obligatii declarative apar?Preluare leasing. Cum deducem TVA-ul la suma care acopera debitul firmei partenere?Inregistrari marfa lipsa la receptie. Tratament TVAMONOGRAFIE CONTABILA pentru abonamentele de sport platite angajatilorAchizitie si vanzare de bunuri cu transport din stat tert in comunitateUltimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE CONTABILA explicataVoucher emag. MONOGRAFIE CONTABILA pentru achizitia de vouchere emagNeplatitor de TVA. MONOGRAFIE CONTABILA in cazul importului de bunuriComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE CONTABILA utilaVanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de teren
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"