Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitie intracomunitara. Exigibilitate TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, tva, monografie contabila

Intrebare: Pentru o achizitie intracomunitara din luna decembrie 2011 pentru care factura s-a facut doar in luna februarie 2012, care este modalitatea de inregistrare si declarare in VIES?


Raspuns:

Conform art 155 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa".
   
Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii  serviciilor (art 1341 alin. (1) din Codul fiscal ).  In situatia prezentata de dumneavoastra , in conformitate cu echivalentul acestor articole din legislatia fiscala aplicabila pe teritoriul statului membru din care furnizorul efectueaza livrarea, acesta avea obligatia sa emita factura pentru bunurile livrate cel tarziu pana in data de 15 ianuarie 2012.
 
Potrivit prevederilor art. 155^1 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator".
 
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii


Asadar, in situatia in care societatea dumneavoastra nu se afla in posesia facturii emisa de furnizor avea obligatia sa autofactureze bunurile achizitionate cel tarziu pana la data de 15 ianuarie 2012.
 
Potrivit art 135 alin (2) si (3) din Codul fiscal:

"(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin.(4), daca  factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator".
    
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca exigibilitatea TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervine la data emiterii facturii numai daca factura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator . Altfel spus, in cazul expus de dumneavoastra,exigibilitatea TVA intervenea la data facturii daca aceasta ar fi fost emisa inainte de data de 15 ianuarie 2012.
    
Avand in vedere ca factura a fost emisa in februarie 2012, atunci exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, deci la data de 15 ianuarie 2012 (data emiterii autofacturii)
 
Concluzie:   
 
Societatea dumneavoastra trebuie se emita autofactura la data de 15 ianuarie 2012 .Sumele autofacturate vor fi inscrise in decontul de TVA aferent lunii ianuarie care trebuie depus pana pe data de 25 februarie si in declaratia recapitulativa 390 care trebuie depusa la organul fiscal pana la data de 25 februarie.
 
Monografie contabila
1. inregistrare contabila in luna decembrie 2011
3XX"Stocuri"         =    408 "Furnizori-facturi nesosite"
 
2. inregistrare contabila cu ocazia autofactur
             4426 "TVA deductibila"     =  4427"TVA colectata"
 
3. inregistrare contabila la primirea facturii
              408 "Furnizori-facturi nesosite" = 401 "Furnizori"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitie intracomunitara. Exigibilitate TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 2 comentarii

Pomparau Silvia 2016-02-18 09:40:04

Toate articolele dvs.le citesc cu mare atentie si binainteles ca invat cateceva din ele. Acum am si eu o problema si va rog sa-mi dati un sfat: Am o societate platitoare de TVA, inregistrata in ROI si am achizitionat piese utilaj de la o firma din Bulgaria cu cod VAT. Ei mi-au facturat cu VAT=0 (Non-calculation of VAT-art.17). Intrebarea mea este urmatoarea : cand inregistrez factura in contabilitate, o inregistrez cu taxare inversa 4426=4427 zero?! , nu prea inteleg eu ce prevede art.17.Va multumesc anticipat!

ana 2012-06-19 13:41:36

...

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016