Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Ian. 2023
Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?
Tags: regim fiscal, regim special de scutire, livrari intracomunitare de bunuri 

O societate neplatitoare de TVA, dar cu cod special pentru operatiuni intracomunitare, livreaza marfa catre o societate din Franta. Cum factureaza? Multumesc!

Codul de inregistrare in scopuri de TVA in regim special se obtine conform prevederilor art. 317 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" doar pentru:

servicii intracomunitare (achizitii si/sau prestari), indiferent de valoarea acestora intr-un an calendaristic
achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania a caror valoarea depaseste plafonul de 34.000 lei/an calendaristic (10.000 euro).


Avand in vedere ca se afla in regim special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici", acest cod de TVA nu este necesar in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri definite prin art. 270 alin. (9) din Codul fiscal "(9) Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora."

Astfel, pana la inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, fie prin optiune conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c), fie la depasirea plafonului de 300.000 lei conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c), furnizorul din Romania aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".

Pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata, furnizorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 deoarece:

poate aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 pana la realizarea unei cifre de afaceri de 300.000 lei/an calendaristic formata din operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile;


in factura emisa, furnizorul din Romania inscrie codul de inregistrare fiscala obtinut la infiintare, fara a utiliza codul de inregistrare in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317. In factura emisa trebuie inscrisa mentiunea din care sa rezulte ca aplica regimul special de scutire in calitate de intreprindere mica;
nu trebuie sa raporteze livrarea prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul L, asa cum ar proceda o firma inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal care ar aplica regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.


Clientul din Franta trebuie sa cunoasca faptul ca:

furnizorul din Romania este o mica intreprindere d.p.d.v. al TVA;

nu datoreaza TVA in Franta pentru achizitia intracomunitara efectuata de la un furnizor care se afla in regim special de scutire in Romania, achizitia fiind neimpozabila in Franta, similar prevederilor art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal din Romania "Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276: a) o achizitie intracomunitara de bunuri, ...., efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare ....., care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru,... "


Pana la inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana impozabila din Romania are doar obligatia organizarii evidentei fiscale d.p.d.v. al TVA obligatie reglementata prin art. 321 "Evidenta operatiunilor" alin. (1) din Codul fiscal".

Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice. " si pct. 101 din Normele metodologice. De exemplu, prin norme, la pct. 101 din normele de aplicare ale art. 321, alin. (8) se reglementeaza ca

" (8) Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la alin. (2) - (7) ....."

Valoarea operatiunilor din sfera de aplicare a TVA se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari in baza facturilor emise prin aplicarea regimului special de scutire, in fiecare luna calendaristica, pentru a stabili corect momentul depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei/an calendaristic din astfel de operatiuni la depasirea caruia persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016