Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Proiect: Plafonul de la care devii platitor de TVA ar putea CRESTE la 395.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Mar. 2025
Proiect: Plafonul de la care devii platitor de TVA ar putea CRESTE la 395.000 lei
Tags: plafon tva, plafonul tva creste, regim special de scutire

Conform unui nou Proiect pentru modificarea si completarea Legii 227/2015, plafonul TVA de la care o firma poate deveni platitoare de TVA va creste la 395.000 lei.

Plafonul de la care devii platitor de TVA creste la 395.000 lei

Asa cum apare in Proiectul mentionat care transpune anumite reglementari europene, plafonul TVA de la care o firma poate deveni platitoare de TVA va creste de la 300.000 lei, cat este in prezent, adica 88.500 euro, la 395.000 lei.

In plus, firmele mici din Romania vor putea sa aplice regimul special de scutire pentru mici intreprinderi in alte state membre, cu doua conditii, pe care le redam mai jos.

Dupa articolul 310 se introduc doua articole noi, art. 310^1 si 310^2, cu urmatorul cuprins: Art. 310^1
Reguli pentru persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in alte state membre 

(1) O persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a) poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in alte state membre daca indeplineste urmatoarele conditii:

a) cifra de afaceri anuala la nivelul Uniunii Europene a respectivei persoane impozabile nu depaseste 100.000 euro in anul in care solicita acordarea scutirii si in anul calendaristic precedent; 

b) valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care persoana impozabila intentioneaza sa aplice scutirea nu depaseste plafonul de scutire aplicabil persoanelor impozabile stabilite in acel stat membru.

 

Firmele pot aplica regimul de scutire in alte tari din UE

Daca Proiectul va fi aprobat, firmele mici din Romania vor putea sa aplice regimul special de scutire pentru mici intreprinderi in alte state membre. Nu uitati de cele doua conditii importante, amintite mai sus.

Cifra de afaceri anuala la nivelul Uniunii Europene inseamna valoarea totala anuala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, exclusiv TVA, efectuate de o persoana impozabila pe teritoriul Uniunii Europene in decursul unui an calendaristic. 

Persoana impozabila care intentioneaza sa aplice regimul special de scutire in unul sau mai multe state membre are obligatia sa depuna la organele fiscale competente o notificare prealabila, care include cel putin urmatoarele informatii:

a) codul de identificare fiscala, denumirea/numele, domeniul de activitate, forma juridica si domiciliul fiscal al persoanei impozabile; 

b) statul membru sau statele membre in care intentioneaza sa beneficieze de scutire si, dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de acestea;
c) valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate in Romania si in fiecare dintre celelalte state membre in cursul anului calendaristic precedent, respectiv in cursul celor doi ani calendaristici precedenti in situatia in care notificarea se refera la aplicarea regimului special de scutire intr-un stat membru care aplica optiunea prevazuta la art. 288a alin. (1) primul paragraf din Directiva 112; 

d) valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate in Romania si in fiecare dintre celelalte state membre in anul calendaristic in curs, inainte de notificare. 

Notificarilor prealabile li se aplica regimul juridic al declaratiilor de inregistrare fiscala, reglementat de Codul de procedura fiscala.

Operatiunile care fac obiectul raportarii sunt cele prevazute la art. 310 alin. (2) in cazul celor realizate in Romania. In cazul celorlalte state membre, se vor declara urmatoarele operatiuni, exclusiv taxa: 

a) valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, in masura in care ar fi impozitate daca ar fi livrate sau prestate de o persoana impozabila nescutita;
b) valoarea operatiunilor care sunt scutite, cu drept de deducere a TVA achitata in etapa anterioara, in temeiul art. 98 alin. (2) sau art. 105a din Directiva 112; 

c) valoarea operatiunilor care sunt scutite in temeiul art. 146-149 si al art. 151, 152 si 153 din Directiva 112; 

d) valoarea operatiunilor care sunt scutite in temeiul articolului 138 din Directiva 112, in cazul in care se aplica scutirea prevazuta la articolul respectiv;
e) valoarea operatiunilor imobiliare, a operatiunilor financiare prevazute la art. 135 alin. (1) lit. b) - g) si valoarea serviciilor de asigurare si reasigurare, cu exceptia cazului in care aceste operatiuni au caracterul de operatiuni accesorii. Cesiunile de active fixe corporale sau necorporale ale unei persoane impozabile nu se iau in considerare.

 

Regim special de scutire pentru firmele mici in Romania

Proiectul reglementeaza si regimul special de scutire pentru intreprinderile mici aplicabil in Romania de persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania 

Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, nu depaseste plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b). 

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea reglementarilor de mai sus este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), cu locul in Romania. 

Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), livrarile active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si cesiunea/transferul de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri depaseste plafonul de scutire de 395.000 lei trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, cel tarziu la data depasirii plafonului. 

Regimul de taxare se aplica incepand cu data depasirii plafonului de 395.000 lei.

Daca organele fiscale competente constata ca persoana impozabila nu a respectat prevederile alin. (6), respectiv nu a solicitat sau a solicitat inregistrarea cu intarziere, procedeaza dupa cum urmeaza: 

a) inregistreaza in scopuri de TVA, din oficiu, persoana impozabila, de la data depasirii plafonului prevazut la alin. (1), sau, in cazul in care aceasta este deja inregistrata, modifica data inregistrarii in scopuri de TVA, astfel incat data inregistrarii sa fie data depasirii plafonului; 

b) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, in perioada in care ar fi avut obligatia sa aplice regimul de taxare, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, sau dupa caz; 

c) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze, in perioada in care ar fi avut obligatia sa aplice regimul de taxare, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata. 

Daca persoana impozabila constata ca nu a solicitat sau a solicitat inregistrarea cu intarziere, procedeaza dupa cum urmeaza: 

a) solicita inregistrarea in scopuri de TVA de la data depasirii plafonului prevazut la alin. (1), sau, in cazul in care aceasta este deja inregistrata, solicita modificarea datei inregistrarii in scopuri de TV A, astfel incat data inregistrarii in scopuri de TVA sa fie data depasirii plafonului; 

b) calculeaza taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, in perioada in care ar fi avut obligatia sa aplice regimul de taxare, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, sau dupa caz; 

c) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi avut obligatia sa aplice regimul de taxare, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata. 

(6^3) Sumele determinate conform alin. (6^2) lit. b) si c) se inscriu in primul decont depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA sau, dupa caz, dupa modificarea datei de inregistrare, ori intr-un decont ulterior.”

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016