Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O intreprindere individuala obtine o subventie din fonduri nerambursabile. Intreprinderea este neplatitoare de TVA. In aceasta privinta, va fi oferit raspuns la intrebarile de mai jos. 1. Incasarile fondurilor europene intra la plafonul de 35000 euro cand societatea trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA? 2.La calculul plafonului de 35.000 euro se tine cont de venituri ct 70. si de eventualele avansuri incasate? 3.Daca intreprinderea opteaza sa fie platitoare de TVA, atunci TVA aferenta investitiilor din fondurile nerambursabile este deductibila? De asemenea, se poate cere rambursare TVA de la Finante?
Raspuns:
1.Potrivit prevederilor art 137 alin (1) lit a din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni".
Normele metodologice de aplicare a art 137 reglementate de HG 44/2004 prevad la pct 18 urmatoarele:
"18. (1) Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
b) cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/servicii s-ar vinde/presta in absenta subventiei.
(2) Nu se cuprind in baza de impozitare a taxei subventiile sau alocatiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), respectiv subventiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subventiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare".
Concluzie:
In plafonul de 35.000 euro se includ doar subventiile legate direct de pretul bunurilor sau de tariful prestarilor de servicii asa cum este reglementata baza de impozitare a TVA la articolul precedent. Subventia este legata direct de pret daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute mai sus, adica daca prin acordarea acesteia se diminueaza pretul de vanzare catre consumator (aduce un avantaj consumatorului), aspect confirmat prin jurisprudenta Curtii Europene de Justitie (cazurile C-184/00 si C-381/01).
2. Potrivit prevederilor art. 152 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate aplica scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (7^1), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b)"
Normele metodologice de aplicare a art. 152 prevad la pct. 61 alin. (2) urmatoarele:
"La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal "
Concluzie: La determinarea cifrei de afaceri se iau in calcul veniturile mentionate mai sus, precum si sumele din facturile emise pentru avansuri indiferent daca sunt sau nu incasate.
3. Conform prevederilor art. 145 din Codul fiscal :
"(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144 si art. 144^1;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv".
Concluzie: Dreptul de deducere se acorda numai daca achizitia bunurilor si serviciilor respective este destinata realizarii de operatiuni taxabile, de operatiuni scutite cu drept de deducere si de operatiuni neimpozabile in Romania (prestari de servicii pentru parteneri stabiliti in strainatate) daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Organizare evidenta contabila pentru INTREPRINDERE INDIVIDUALA (II) platitoare de TVAComunicare ANAF: Ghid fiscal - Impunerea veniturilor din activitati independente pe baza normelor de venitFirme noi: Peste 100.000 de inmatriculari de firme in 2014Retrageri in numerar. Cum procedeaza o INTREPRINDERE INDIVIDUALA?Analiza: Sotia/sotul PFA va putea beneficia de concedii si indemnizatii medicaleUltimele articole
Spatiul Privat Virtual - singura cale de comunicare securizata cu ANAFPFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta, obtinute in anul 2021, care se declara in Declaratia UnicaPlafonul pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul intreprinderilor individualeArticole similare
Cea mai utila lucrare pentru contabilii din institutiile publice!FONDURI NERAMBURSABILE. Cum gestionam achizitia de mijloace fixe?Studiu de caz: Rambursare TVA pentru investitie finantata din FONDURI NERAMBURSABILESprijin nerambursabil de pana la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Care sunt conditiile pentru accesarea banilorProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareUltimele articole
Control de audit financiar la o firma cu activitate de transport in comun. Cum se verifica evidenta contabilaObligatia de plata TVA acoperita din microgranturi. Este aceasta suma eligibila?ANUNT IMPORTANT pentru persoanele care au aplicat la unele masuri de sprijin din fonduri externe nerambursabileSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?22.226 de aplicanti s-au inscris pentru accesarea Masurii 2 - Granturi pentru capital de lucru. Bugetul ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de euroArticole similare
Cifra de afaceri luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVAFinantele au publicat Procedura pentru restructurarea datoriilor de peste un milion de lei (proiect de Ordin)Ajustare TVA pentru stocuri de marfaDeductibilitate cheltuieli administrator. Ce regim fiscal se aplica?Consiliul fiscal, despre proiectul de buget 2019: Veniturile din TVA sunt supraevaluateUltimele articole
E-TVA: Amenzi de pana la 10.000 lei daca NU raspundeti la Notificarea de conformareDeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVATVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAPFA neplatitor de TVA. Cum se factureaza serviciile din UERO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"