Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Caracteristici ale finantarii IMM-urilor in 2015 si 2014

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 01 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: imm-uri, finantare, 2015, credite, intreprinderi

Analizele efectuate pe baza chestionarii a 1375 de intreprinzatori in martie-aprilie 2015 si 1469 in martie-aprilie 2014 au asigurat CNIPMMR fundamentul informational al concluziilor si propunerilor urmatoare privind finantarea IMM-urilor:


Modalitati de finantare a activitatilor economice

Aspecte semnificative in 2015 comparativ cu 2014 structura IMM-urilor

Rezultatele investigatiei, avand in vedere modalitatile de finantare a activitatilor economice la care au apelat intreprinzatorii/managerii din IMM-uri pe parcursul celor 2 ani, releva urmatoarele aspecte esentiale:

    Principalele modalitati de finantare in 2015 au fost: 82,04% dintre firme - autofinantare, 24,58% - credite bancare, 18,33% - credit furnizor, 3,85% - leasing, 1,82% - fonduri nerambursabile, 1,53% - imprumuturi de la institutii financiare specializate si 1,45% - credit client.
    Comparativ cu rezultatele din 2014, se pot observa o serie de modificari, si anume: cresterea IMM-urilor care au apelat la finantarea activitatilor economice prin leasing (63,14%), credite bancare (9,59%), precum si diminuari in randul intreprinzatorilor care au optat pentru autofinantare (10,36%) si neplata facturilor firmei de la furnizori (80,59%).

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


Principalele destinatii ale necesarului de finantare din IMM-uri

In ceea ce priveste principalele destinatii ale necesarului de finantare, se pot observa urmatoarele aspecte semnificative:

    IMM-urile au finantat cu prioritate capitalul de lucru (58,33%), investitiile (35,35%), crearea de locuri de munca (8,80%) si proiectele inovative si de cercetare (2,84%).
    in comparatie cu rezultatele de anul trecut, se constata o diminuare in ceea ce priveste ponderea principalelor destinatii ale necesarului de finantare: proiecte inovative si de cercetare (12,62%), investitii

(16,59%) si capital de lucru  (12,34%). in schimb a crescut nevoia de finantare pentru crearea locurilor de munca (62,36%).
Masurile propuse de CNIPMMR pentru imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare

Pornind de la analizele efectuate si de la semnalarile membrilor nostri, CNIPMMR a formulat un set de propuneri de imbunatatire structurate pe doua directii:

1. Stimularea finantarii afacerilor prin instrumente alternative

    Diversificarea si amplificarea serviciilor de garantare si contragarantare pentru agentii economici (cu prioritate pentru IMM-uri), valorificand cele mai bune practici din UE.
    Imbunatatirea politicilor bancilor cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank) prin implementarea unor strategii care sa fie prietenose si stimulative pentru IMM-uri.
    Furnizarea de seed-capital pentru infiintarea de noi intreprinderi prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
    Furnizarea de micro-granturi si micro-credite pentru dezvoltarea serviciilor si mestesugurilor in mediul rural prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
    Furnizarea de micro-granturi si micro-credite pentru dezvoltarea spiritului intreprenorial, sustinerea abordarilor inovative si introducerea noilor tehnologii in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
    Furnizarea de capital de risc pentru finantarea IMM-urilor inovative si a proiectelor din industriile de varf prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
    Furnizarea de finantari pe termen mediu si lung pentru cofinantarea realizarii de produse ecologice prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.

2. Cresterea transparentei si diminuarea birocratiei in sectorul bancar

    Adecvarea solicitarilor bancare in functie de criteriile de evaluare, fara a face exces in cazul informatiilor cerute.
    Eliminarea tuturor obligatiilor declarative aditionale - limitarea cantitatii documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
    Centralizarea datelor privind produsele oferite de bancile comerciale (DAE, plafoane, cerinte de eligibilitate etc.) pe un portal public, care sa permita vizualizarea si compararea intre mai multe produse in timp real.
    Instituirea si promovarea, potrivit practicii europene, a mediatorului de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecarui judet, care sa asigure: cresterea creditarii IMM-urilor, oferirea de solutii intreprinderilor (in special pentru IMM-uri) privind obtinerea de finantari de la banci, sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme cu majore.


Sursa: cnipmmr.ro
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Caracteristici ale finantarii IMM-urilor in 2015 si 2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016