Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizele efectuate pe baza chestionarii a 1375 de intreprinzatori in martie-aprilie 2015 si 1469 in martie-aprilie 2014 au asigurat CNIPMMR fundamentul informational al concluziilor si propunerilor urmatoare privind finantarea IMM-urilor:
Modalitati de finantare a activitatilor economice
Aspecte semnificative in 2015 comparativ cu 2014 structura IMM-urilor
Rezultatele investigatiei, avand in vedere modalitatile de finantare a activitatilor economice la care au apelat intreprinzatorii/managerii din IMM-uri pe parcursul celor 2 ani, releva urmatoarele aspecte esentiale:
Principalele modalitati de finantare in 2015 au fost: 82,04% dintre firme - autofinantare, 24,58% - credite bancare, 18,33% - credit furnizor, 3,85% - leasing, 1,82% - fonduri nerambursabile, 1,53% - imprumuturi de la institutii financiare specializate si 1,45% - credit client.
Comparativ cu rezultatele din 2014, se pot observa o serie de modificari, si anume: cresterea IMM-urilor care au apelat la finantarea activitatilor economice prin leasing (63,14%), credite bancare (9,59%), precum si diminuari in randul intreprinzatorilor care au optat pentru autofinantare (10,36%) si neplata facturilor firmei de la furnizori (80,59%).
Principalele destinatii ale necesarului de finantare din IMM-uri
In ceea ce priveste principalele destinatii ale necesarului de finantare, se pot observa urmatoarele aspecte semnificative:
IMM-urile au finantat cu prioritate capitalul de lucru (58,33%), investitiile (35,35%), crearea de locuri de munca (8,80%) si proiectele inovative si de cercetare (2,84%).
in comparatie cu rezultatele de anul trecut, se constata o diminuare in ceea ce priveste ponderea principalelor destinatii ale necesarului de finantare: proiecte inovative si de cercetare (12,62%), investitii
(16,59%) si capital de lucru (12,34%). in schimb a crescut nevoia de finantare pentru crearea locurilor de munca (62,36%).
Masurile propuse de CNIPMMR pentru imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare
Pornind de la analizele efectuate si de la semnalarile membrilor nostri, CNIPMMR a formulat un set de propuneri de imbunatatire structurate pe doua directii:
1. Stimularea finantarii afacerilor prin instrumente alternative
Diversificarea si amplificarea serviciilor de garantare si contragarantare pentru agentii economici (cu prioritate pentru IMM-uri), valorificand cele mai bune practici din UE.
Imbunatatirea politicilor bancilor cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank) prin implementarea unor strategii care sa fie prietenose si stimulative pentru IMM-uri.
Furnizarea de seed-capital pentru infiintarea de noi intreprinderi prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
Furnizarea de micro-granturi si micro-credite pentru dezvoltarea serviciilor si mestesugurilor in mediul rural prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
Furnizarea de micro-granturi si micro-credite pentru dezvoltarea spiritului intreprenorial, sustinerea abordarilor inovative si introducerea noilor tehnologii in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
Furnizarea de capital de risc pentru finantarea IMM-urilor inovative si a proiectelor din industriile de varf prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
Furnizarea de finantari pe termen mediu si lung pentru cofinantarea realizarii de produse ecologice prin intermediul unui fond special alimentat total sau partial din fonduri europene.
2. Cresterea transparentei si diminuarea birocratiei in sectorul bancar
Adecvarea solicitarilor bancare in functie de criteriile de evaluare, fara a face exces in cazul informatiilor cerute.
Eliminarea tuturor obligatiilor declarative aditionale - limitarea cantitatii documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
Centralizarea datelor privind produsele oferite de bancile comerciale (DAE, plafoane, cerinte de eligibilitate etc.) pe un portal public, care sa permita vizualizarea si compararea intre mai multe produse in timp real.
Instituirea si promovarea, potrivit practicii europene, a mediatorului de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecarui judet, care sa asigure: cresterea creditarii IMM-urilor, oferirea de solutii intreprinderilor (in special pentru IMM-uri) privind obtinerea de finantari de la banci, sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme cu majore.
Sursa: cnipmmr.ro
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Caracteristici ale finantarii IMM-urilor in 2015 si 2014":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Dificultati pentru IMM-URI si rezolvari pe care le asteptam. Care au fost declaratiile minstrului Jianu?Conferinta Finantari pentru IMM-URI si intreprinderi sociale prin programele operationaleIncubatoarele de afaceri au acum propria legislatieIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-URIlor: Normele de aplicare, finalizateLegea 120/2015. Legea Business Angels a intrat in vigoareUltimele articole
Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteOrdinul 218/2021 modifica valabilitatea Masurii privind granturile pentru capital de lucru. Platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023Normele metodologice de aplicare a Programului IMM Factor, in dezbatere publica. Conditii de acordare a garantiilor de statGuvernul a aprobat! Programele IMM Invest, IMM Factor si Subprogramul AgroIMM Invest - Editia 2021 continuaMicrogranturi pentru PFA/CMI. Doar aplicantii care pot face dovada unei adeverinte emise si semnate de catre DSP pot beneficia de facilitate
Mai multe articole despre IMM-uri
Articole similare
Noua politica a UE privind infrastructura de transport. Un raport care anunta masuri noiPeste 90 la suta dintre IMM-uri se autofinanteazaCNIPMMR:Plata TVA la incasare si nu la emiterea facturiiTVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarComisia Europeana lanseaza o carte verde privind FINANTAREa pe termen lung a economiei europeneUltimele articole
HoReCa ar putea beneficia de un nou ajutor de stat! Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteFinantele lanseaza o platforma on-line prin care operatorii economici pot transmite documentele necesare accesarii unui ajutor de statGuvernul a aprobat Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor si IMM Leasing. Ce s-a modificatOrdinul 218/2021 modifica valabilitatea Masurii privind granturile pentru capital de lucru. Platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023
Mai multe articole despre finantare
Articole similare
Banca Mondiala propune reorganizarea ANAF. Fiscul se executaLista declaratii fiscale. Ce termene exista in luna martie 2016?Transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor si imobilelor. Taxe si procedura in 2016Inregistrarea in scopuri de TVA. Ajustare TVA in favoarea contribuabiluluiCe obligatii fiscale au contribuabilii pentru zilele de 25 si 26 ianuarieUltimele articole
Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteCum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalSpeta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeOUG 26/2021 modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta
Mai multe articole despre 2015
Articole similare
Guvernul a aprobat Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor si IMM Leasing. Ce s-a modificatMicroindustrializare 2018: Procedura de implementare pentru fonduri de pana la 97.000 EuroNumarul clientilor nemultumiti ai bancilor organizati in grupuri pe internet a trecut de 12.000. Detalii aiciNoutati legislatie Fiscala 8-12 septembrie 2008 - Monitorul OficialEconomia la nivel european are nevoie de industrie pentru a prosperaUltimele articole
Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta CREDITEAu fost publicate Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR (Hotararea 423/2021)Ministrul Economiei: Au reinceput platile la masura 2 si publicam statusul firmelor aplicante pe masurile 1 si 2Guvernul a aprobat! Programele IMM Invest, IMM Factor si Subprogramul AgroIMM Invest - Editia 2021 continuaAlexandru Nazare, ministrul finantelor: Prelungim programul IMM INVEST pana la 30 iulie 2021
Mai multe articole despre credite
Articole similare
Ministerul Finantelor Publice da startul unei sesiuni de inregistrare a cererilor pentru stimularea investitiilorNoile formulare de rezidenta fiscalaCare e procedura in cazul depasirii plafonului pentru microINTREPRINDERI?Vesti bune pentru mediul de afaceri? Noul Cod fiscal promite 500.000 locuri noi de munca in cinci aniCum impozitam dividendele in 2009?Ultimele articole
Obligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorHoReCa ar putea beneficia de un nou ajutor de stat! Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteAu fost publicate Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR (Hotararea 423/2021)ITM va desfasura pe tot parcursul anului actiuni de control privind expunerea angajatilor la riscul de infectare cu Covid-19
Mai multe articole despre intreprinderi

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"