Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Recent, Comisia Europeana a propus introducerea unor cerinte de raportare publica pentru cele mai mari companii care isi desfasoara activitatea in UE, in vederea transparentizarii impozitarii acestora.
Transparenta fiscala pentru multinationale
Vicepresedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, a declarat: "Combaterea evaziunii fiscale reprezinta o prioritate de prim rang a actualei Comisii. Cooperarea stransa intre autoritatile fiscale trebuie sa fie insotita de transparenta publica. Prin masurile adoptate, se faciliteaza accesul public la informatiile privind impozitele pe profit platite de grupurile multinationale fara a se impune noi sarcini asupra IMM-urilor si respectandu-se secretul de afaceri. Prin adoptarea acestei propuneri, Europa isi demonstreaza pozitia de lider in lupta impotriva evaziunii fiscalet.
Propunerea reprezinta un sistem simplu si proportional de a spori raspunderea marilor societati multinationale in ceea ce priveste fiscalitatea, fara a le afecta competitivitatea. Sistemul se va aplica in cazul a mii de companii mari care activeaza in UE, fara a afecta insa intreprinderile mici si mijlocii.
Propunerea Comisiei Europene prevede cerinte mai stricte in materie de transparenta pentru activitatile desfasurate de societatile comerciale in tari care nu respecta standardele in materie de buna guvernanta in domeniul impozitarii. Comisia are in vedere instituirea, cât mai rapid posibil, a unei prime liste comune la nivelul UE a acestor jurisdictii fiscale.
Propunerea va modifica Directiva contabila (Directiva 2013/34/UE), pentru a se asigura ca grupurile mari publica anual un raport prezentând profitul si impozitele acumulate si platite in fiecare stat membru. Aceste informatii vor ramâne disponibile pentru o perioada de cinci ani.
Urmatoarele etape

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Propunerea de directiva a fost transmisa Parlamentului European si Consiliului UE, pentru adoptare prin procedura de codecizie. Odata adoptata, in termen de un an de la intrarea in vigoare, noua directiva va trebui transpusa in legislatia nationala de catre fiecare stat membru.
Context
In iunie 2015, Comisia a lansat o ampla evaluare a impactului unor eventuale masuri de introducere de cerinte de raportare publica pentru societatile multinationale care isi desfasoara activitatea in UE. Aceasta a presupus o analiza aprofundata a diferitelor optiuni de politica, precum si consultari specifice, pentru a se evalua obiectivele, beneficiile, riscurile si garantiile pe care le-ar prezenta o mai mare transparenta privind impozitul pe profit. Propunerea reflecta rezultatul analizei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noile norme UE privind TRANSPARENTA FISCALA propun si eliminarea impozitului pe venituri din economiiControale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Romania a devenit membru in Forumul Global pentru Transparenta si Schimb de Informatii FiscaleMFP: Ce inseamna aderarea Romaniei la Forumul Global OECDArticole similare
Contributiile sociale sunt reglementate de Codul fiscalIMPOZITUL PE PROFIT. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculPrincipalele modificari ale Codului Fiscal privind IMPOZITUL PE PROFITCe declaratii au termenul-limita stabilit la 25 februarie?Reminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleD101 si D101 grup fiscal. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulImpozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"