Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Aducem la cunostinta contribuabililor calendarul obligatiilor fiscale cu termen 26 octombrie 2015. Va prezentam, de asemenea, informatii importante referitoare la fiecare obligatie declarativa din lista urmatoare.
Formular (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" - se depune de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare pentru notificarea organelor fiscale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem in conditiile prevazute la art. 134^2 si art. 156^3 alin. (11) si alin. (12) din Codul fiscal.
Formular 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" – se depune de contribuabilii carora le revin obligatiile declarative si de plata pentru impozitele, taxele si contributiile cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, cu termen de declarare lunar/trimestrial.
Formular 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor"– se completeaza pentru asocierile din care fac parte contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea
nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoana
responsabila, desemnata potrivit legii.
Formular 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" - se depune pentru obligatiile aferente lunii septembrie 2015/trimestrul III 2015 de catre:
a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente;

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
b) institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in
numele asiguratului.
Formular 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania- se completeaza de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate, precum si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si ale posturilor consulare acreditate in Romania.
Formular 300 "Decont de TVA" – se depune de persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, cu perioada de raportare lunara/trimestriala.
Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 152 alineatul (7) din Codul Fiscal pana la 10 septembrie 2015.
Formular 301 "Decont special de TVA"– se depune de persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 si de persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153^1 din Legea nr. 571/2003. Pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, precum si pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, dar persoanele care le-au achizitionat sunt obligate la plata taxei, formularul 301 se depune inainte de inmatricularea in Romania a acestora, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare.
Formular 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" - se depune de catre:
a) persoana impozabila, beneficiara a transferului de active prevazut la art. 128 alin. (7) din
Codul fiscal, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere daca nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului;
b) locatorul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca
transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor
inregistrate in scopuri de TVA a locatorului/utilizatorului in baza prevederilor art. 152 alin.(7) din Codul fiscal.
c) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art.
153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, care a efectuat ajustari incorecte sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal;
d) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art.
153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, care: nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul
decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a
efectuat ajustari incorecte, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal; trebuie sa efectueze regularizarile/ajustarile prevazute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal si pct. 15^2 din H.G. nr. 44/2004, art. 138 din Codul fiscal si pct. 16^1 alin. (4) din H.G. nr. 44/2004 precum si pct. 45 alin. (14) din H.G. nr. 44/2004 pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.
Formular 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal"(O.P.A.N.A.F. nr. 632/2015) - se depune de catre:
a) persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu,
conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, si care efectueaza, dupa
anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri/prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri
si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care exista obligatia platii taxei colectate in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^1) si (1^3) din Codul fiscal;
b) persoanele impozabile care se afla in situatiile prevazute la art. 11 alin. (1^1) si (1^3) din
Codul fiscal si al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat, din
oficiu, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, in situatia in care acestea
efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri prin organele de executare
silita;
c) persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare
in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau h) din
Codul fiscal, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA;
d) persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere,
conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, care au aplicat sistemul TVA la incasare si care au efectuat livrari de bunuri/prestari de servicii inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa a intervenit in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA.
Formular 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" (O.P.A.N.A.F. nr. 76/2010, cu modificarile si completarile ulterioare) - se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de T.V.A. conform art. 153 si 153" din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, care au efectuat in luna septembrie 2015:
- livrari/achizitii intracomunitare de bunuri;
- livrari de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
- achizitii/prestari intracomunitare de servicii.
Formular 394 "Declaratie informativa privind livrarile, prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national" (O.P.A.N.A.F. nr. 3596/2011, cu modificarile si completarile ulterioare) - se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA cu perioada fiscala lunara. Declaratia cuprinde facturile emise/primite in cursul perioadei de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
in declaratie nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal.
Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016.
Material furnizat de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce trebuie sa stim despre declaratiile din septembrie 2016Ce declaratii se depun in decembrie la ANAF?Calendar Fiscal ANAF: Reminder – 25 martie este data la care trebuie sa depuneti mai multe DECLARATII FISCALE!Marti, 31 octombrie 2023, termenul limita pentru depunerea formularului 398S-a amanat termenul pentru unele declaratii. Ce depunem la 27 ianuarie 2014?Ultimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 DECLARATII FISCALE importante la ANAFMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Articole similare
Achizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de caz25 iulie 2016 e termenul-limita pentru mai multe declaratiiPersoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile. Regim specialObligatii declarative referitoare la TVA cu termen in luna aprilie 2011Ce obligatii fiscale trebuie platite pana pe 25 februarieUltimele articole
Firme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileSAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406TVA Intracomunitar: ghidul completANAF Brasov organizeaza un seminar web cu tema “Operatiuni impozabile care se declara in DECONTUL SPECIAL de TVA”Articole similare
Certificatul pentru TVA necesar la inmatricularea mijloacelor de transportRegimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileDeclaratii fiscale cu termen la 27 februarie. Lista ANAFAchizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii declaram in D390?Vezi ce declaratii trebuie sa depui pana la 27 decembrieUltimele articole
Firme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileSAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406TVA Intracomunitar: ghidul completANAF Brasov organizeaza un seminar web cu tema “Operatiuni impozabile care se declara in DECONTUL SPECIAL de TVA”Articole similare
OUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareINS anunta un deficit comercial de 6,4 miliarde de euro la 10 luniVesti bune! Amnistia fiscala s-ar putea extinde si pentru persoanele fiziceOUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-20205 motive sa participati la Seminarul National de Fiscalitate si ContabilitateUltimele articole
Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVARomania, somata sa aplice legislatia privind confiscarea bunurilor dobandite in urma unei infractiuniCheltuieli deductibile PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2022?Pentru companii: Noul cadru de asigurare al managementului tipurilor de riscSesiune online ANAF cu tema: Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2015
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"