Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania, somata sa aplice legislatia privind confiscarea bunurilor dobandite in urma unei infractiuni

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 09 Nov. 2018
Tags: inghetarea bunurilor, confiscarea bunurilor, directiva 2014/42/ue, legislatia ue

Romania a primit, joi, un aviz motivat din partea Comisiei Europene, in care se solicita sa puna integral in aplicare legislatia Uniunii Europene privind blocarea temporara (inghetarea) si confiscarea extinsa a prejudiciilor in dosarele penale pentru infractiunile savarsite in UE (Directiva 2014/42/UE). Si Bulgaria este vizata de avertismentul CE, cele doua state avand la dispozitie un termen de doua luni pentru a raspunde ce masuri vor lua, in caz contrar Comisia putand sa sesizeze Curtea de Justitie a UE.

Comisia Europeana solicita Romaniei si Bulgariei sa aplice integral legislatia UE privind blocarea temporara (inghetarea) si confiscarea instrumentelor si a produselor infractiunilor savarsite in UE (Directiva 2014/42/UE), care instituie norme minime privind inghetarea bunurilor – astfel incat aceastea sa poata fi confiscate daca va fi cazul – si confiscarea bunurilor in materie penala. 

Asadar, aplicand reglementarile UE in vigoare, autoritatile nationale ar putea sa confiste si sa recupereze cu mai multa usurinta produsele si instrumentele provenite din savarsirea de infractiuni in UE. Prin “produse” se intelege totalitatea avantajelor economice obtinute direct sau indirect din savarsirea unei infractiuni, iar prin “instrumente” se inteleg acele bunuri utilizate in comiterea unei infractiuni. 

Astfel, inghetarea si confiscarea bunurilor dobandite in urma comiterii unei infractiuni ii priveaza pe infractori de activele dobandite ilegal – acesta fiind un mijloc foarte important de combatere a criminalitatii organizate, dar si de prevenire a spalarii si reinvestirea produselor provenite din savarsirea de infractiuni.

Desi statele membre UE trebuia sa transpuna in legislatia nationala directiva pana la 4 octombrie 2015, Romania si Bulgaria nu au comunicat pana in prezent Comisiei nicio masura nationala de transpunere. 

In consecinta, CE a trimis joi un aviz motivat celor doua state – care au la dispozitie un termen de doua luni pentru a raspunde, altfel Executivul comunitar poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la aceasta chestiune.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania, somata sa aplice legislatia privind confiscarea bunurilor dobandite in urma unei infractiuni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016