Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana a lansat o consultare aprofundata asupra viitorului legislatiei europene privind societatile comerciale. Europa are nevoie de un cadru legislativ in domeniul societatilor comerciale care sa corespunda nevoilor societatii contemporane si evolutiei mediului economic. Legislatia UE privind societatile comerciale a jucat un rol central in construirea pietei unice. Este momentul sa vedem daca nevoile de astazi sunt in continuare satisfacute de cadrul juridic existent. Prin urmare, a fost lansata o consultare publica online in scopul colectarii de observatii din partea tuturor partilor interesate. Termenul-limita pentru trimiterea contributiilor este data de 14 mai 2012.
Legislatia europeana referitoare la societatile comerciale prevede un set comun de norme, care ofera protectie echivalenta actionarilor, creditorilor si altor parti interesate de pe intreg teritoriul UE care sunt afectate de activitatea societatilor. Legislatia privind companiile este esentiala pentru a garanta certitudinea juridica si pentru a proteja drepturile actionarilor. Respectand totodata traditiile juridice si structurile societatilor comerciale, care difera de la un stat membru la altul, armonizarea normelor de baza faciliteaza oferirea de servicii si produse de catre firme tuturor clientilor din Uniune. Intensificarea comertului transfrontalier si dezvoltarea comertului electronic prezinta numeroase oportunitati pentru intreprinderi si consumatori, dar creeaza si probleme pentru cadrul juridic actual in domeniul societatilor comerciale. Acesta este motivul pentru care trebuie sa reflectam asupra modului in care cadrul existent poate fi adaptat la noile realitati ale secolului XXI. in plus, provocarile actuale ne impun sa privim legislatia in domeniul societatilor comerciale nu numai dintr-o perspectiva pur juridica, ci si in contextul mai larg al guvernantei corporative, al responsabilitatii sociale a intreprinderilor si al rolului-cheie al companiilor in ceea ce priveste inovarea si cresterea.
Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, a declarat: "Definirea politicii UE privind legislatia referitoare la societatile comerciale este o provocare la care trebuie sa gasim un raspuns adecvat. Adaptarea legislatiei privind societatile comerciale ajuta intreprinderile sa se dezvolte pe intreg teritoriul UE, in beneficiul actionarilor si al clientilor lor. Contextul acestei legislatii evolueaza si trebuie sa ne gandim la cea mai buna modalitate de adaptare a cadrului nostru de reglementare. Iata de ce invit partile interesate sa raspunda la consultarea publica lansata astazi."
Care sunt temele pe care le acopera consultarea publica?
Se solicita contributii atat cu privire la orientarea generala a legislatiei europene in domeniu, cat si cu privire la initiative mai specifice care ar putea fi avute in vedere in viitor. Consultarea cuprinde urmatoarele aspecte:
Obiectivele si domeniul de aplicare ale legislatiei europene privind societatile comerciale - care ar trebui sa fie principalele obiective ale legislatiei europene relevante? Normele actuale sunt adecvate pentru a face fata provocarilor de astazi? Care sunt domeniile care trebuie sa mai evolueze? Care este relatia dintre legislatia privind companiile si guvernanta corporativa?
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Codificarea legislatiei europene referitoare la societatile comerciale - este oportun ca directivele actuale in materie sa fie unificate intr-un singur instrument, in scopul de a asigura un cadru de reglementare mai accesibil si usor de utilizat?
Viitorul formelor juridice ale societatilor comerciale la nivel european - care sunt avantajele si deficientele formelor de societati comerciale din Europa? Trebuie revizuite formele actuale? Ar trebui analizate instrumente alternative?
Mobilitatea transfrontaliera a companiilor - ce se poate face pentru a facilita transferul transfrontalier al sediului unei societati? Ce se intampla daca o companie se imparte in entitati situate in diferite state membre? Ar trebui revizuite normele privind fuziunile transfrontaliere?
Grupurile de companii - respectiv, grupurile de intreprinderi avand aceeasi conducere sau acelasi centru de control - este nevoie ca UE sa intreprinda masuri de politica in acest domeniu?
Regimul capitalului pentru companiile europene - se impune modificarea si actualizarea cerintelor legale minime existente in materie de capital si a normelor privind mentinerea capitalului?
Care sunt etapele urmatoare?
Consultarea ramane deschisa pana la data de 14 mai 2012. Raspunsurile primite vor fi analizate si va fi publicata o declaratie care va sintetiza rezultatele. Pe baza acestora vor fi intreprinse actiuni in consecinta.
Context
Legislatia existenta la nivel european in domeniul societatilor comerciale include un numar mare de directive si regulamente. Armonizarea normelor europene relevante cuprinde protectia intereselor actionarilor si ale altor parti implicate, constituirea si mentinerea capitalului societatilor pe actiuni, ofertele publice de cumparare, obligatiile de a publica informatii privind sucursalele, fuziunile si divizarile, normele minime pentru societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic, drepturile actionarilor si domeniile conexe, cum ar fi raportarea financiara si contabilitatea. De asemenea, legislatia mentionata cuprinde diverse forme juridice europene, precum societatea europeana (SE), grupul european de interes economic (GEIE) si societatea cooperativa europeana (SCE).
In 2011, Comisia a initiat o consultare publica similara in domeniul guvernantei corporative (a se vedea IP/11/404). Cele doua domenii de politica sunt strans legate, deoarece unele norme privind guvernanta corporativa sunt consacrate in legislatia societatilor comerciale, iar acesta din urma se refera in mare masura la chestiuni legate de guvernanta corporativa. Prin urmare, din motive de coerenta, eventualele initiative relevante in aceste doua domenii vor fi anuntate in comun in a doua jumatate a anului 2012.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA: Ce exceptii exista privind casa de marcat fiscalaCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul III - Venituri din salariiLegislatie: aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidroAlerta fiscalitate 26-30 mai 2008Comunicat din partea Ministerului Finantelor PubliceUltimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiControale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiFirme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona case de marcat?Articole similare
Sprijin de 8,5 milioane de euro pentru Romania din Fondul de Solidaritate al Uniunii EuropeneCererile de finantare prin PNDR 2014-2020 se apropie de 1400Amenzi mai mari pentru firme! Noi reglementari in domeniul protectiei mediuluiCOMISIA EUROPEANA anunta cresteri economice pana in 2015COMISIA EUROPEANA insista ca Romania sa transpuna o directiva privind combaterea spalarii banilorUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiArticole similare
Romania nu poate adera momentan la zona euro. O noua evaluare va fi in 2 aniPresedintele ANPC: Parlamentul nu va modifica ordonanta privind creditele populatieiRomania, somata sa aplice legislatia privind confiscarea bunurilor dobandite in urma unei infractiuniTVA de la 1 iulieSfatul Comisiei pentru a asigura accesul statelor membre efectiv la justitieUltimele articole
Comisia Europeana insista ca Romania sa transpuna o directiva privind combaterea spalarii banilorCE: Statele membre pot impune in anumite conditii restrictii la vanzarea terenurilor agricoleCE solicita Romaniei sa implementeze legislatia in domeniul drepturilor de autorPoliticile UE privind justitia si afacerile interne intra intr-o noua eraDecuplarea sprijinului agricol din fonduri europene. De ce e invinovatita ComisiaArticole similare
In ce consta rezilierea tratatelor bilaterale de investitii intre statele membre UE?PIATA UNICA digitala. UE vrea sa introduca TVA pentru produse noiNoi norme de plata pentru comertul cu amanuntulCe drepturi au consumatorii europeni in 2014?Care sunt prioritatile Comisiei Europene pentru 2015?Ultimele articole
Secretarul de stat MEEMA: „Viitoarea strategie de redresare trebuie sa fi axata pe IMM-uriâ€Ministerul Economiei: NOI reguli pentru tranzactiile online!Ministrul Finantelor: Romania poate deveni competitiva, daca investeste in oameniNoi masuri practice pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatoriRegimul TVA se va schimba. IMM-urile vor avea mai mult acces la PIATA UNICA si la noi oportunitati de afacereAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"