Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania va rezilia tratatele de investii intra-UE fiindca nu si-a indeplinit obligatiile de stat membru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: tratate investitii, infringement, romania, tratatele bilaterale, rezilierea contractelor, piata unica

Romania este unul dintre cele 5 state membre ale UE, impreuna cu Austria, Olanda, Slovacia si Suedia, care trebuie sa rezilieze tratatele bilaterale de investitii intra-UE inca in vigoare. Comisia Europeana a trimis celor 5 tari o notificare oficiala de intarziere in indeplinirea obligatiilor de stat membru.


Scrisoarea de punere in intarziere este prima etapa a unei proceduri de neindeplinire a obligatiilor de stat membru (infringement). Ea survine discutiilor anterioare avute pe aceasta tema, discutii soldate fara rezultate concrete.

Comisia solicita, in acelasi timp, celorlalte 21 de state membre ce mai au astfel de tratate bilaterale de investitii in vigoare sa furnizeze informatii si sa deschida un dialog administrativ pe aceasta tema. Doar doua state membre – Irlanda si Italia – si-au reziliat deja toate tratatele bilaterale, in 2012 si respectiv 2013.

Etape urmatoare

Statele membre au la dispozitie 2 luni pentru a raspunde scrisorii de punere in intarziere.

Comisia Europeana va organiza o reuniune cu toate statele membre, in prima parte a lunii octombrie, pentru a furniza asistenta necesara rezilierii tuturor tratatelor bilaterale de investitii intra-UE intr-o maniera coordonata. De asemenea, Comisia intentioneaza sa discute cu toate partile interesate modalitatile de imbunatatire a protectiei investitorilor pe piata unica.

Context

Tratatele bilaterale de investitii intra-UE sunt acorduri intre statele membre stabilind termenii si conditiile pentru investitiile private realizate de persoanele fizice sau juridice. Marea majoritate au fost incheiate in anii '90, intre statele membre UE de la vremea respectiva si viitoarele state membre. Scopul lor era de a incuraja investitiile prin oferirea de garantii reciproce contra riscurilor politice ce le-ar putea afecta.

Din momentul aderarii, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru ca toate statele membre se supun acelorasi norme privind piata interna. In plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerata drept discriminare pe baza de nationalitate si este incompatibila cu legislatia europeana.

Procedurile initiate nu se refera la tratatele bilaterale de investitii incheiate intre statele membre si tari terte.

Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania va rezilia tratatele de investii intra-UE fiindca nu si-a indeplinit obligatiile de stat membru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016