Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

A fost demarata procedura de infringement impotriva Declaratiei 088

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 088, procedura infringement, anaf, inregistrarea in scopuri de tva, din oficiu, ioana iorgulescu

Din cauza ca Declaratia 088 nu respecta nici in acest moment, in ciuda masurilor de simplificare aplicate, legislatia europeana si incalca mai multe principii esentiale, a fost declansata procedura de infringement impotriva formularului D088.

Procedura de infringement, declansata in urma sesizarilor facute de mai multe companii din Romania catre Comisia Europeana, poate fi oprita daca se fac modificarile necesare in legislatia romaneasca in ce priveste Declaratia 088.

"Procedura de infringement a fost demarata de Comisia Europeana la sesizarea unor companii din Romania, pornind de la faptul ca o serie de informatii/documente solicitate prin intermediul D088 sunt contrare regulilor europene (si romanesti) in materie de TVA. Ce prevad aceste reguli? In baza principiului sincerei cooperari, un stat membru al UE, incluzand autoritatile fiscale din acel stat membru, trebuie sa adere la obligatiile impuse la nivel UE. Directiva 2006/112/EC (Directiva de TVA), stabileste ca un stat membru al UE trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca anumite persoane sunt identificate in scopuri de TVA (de exemplu cand efectueaza livrari de bunuri/prestari de servicii, livrari intracomunitare etc.)", a explicat Ioana Iorgulescu, Executive Director Indirect Taxes, E&Y,  intr-un interviu pentru Profit.ro.


Totodata, Ioana Iorgulescu a explicat ca, in continuare, "autoritatile fiscale nu pot impune persoanelor impozabile obligatii suplimentare fata de cele mentionate de Directiva de TVA, cu exceptia situatiilor de prevenire a fraudei" astfel ca o persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri si/sau prestari de servicii (in mod continuu si independent) si care a realizat o cifra de afaceri mai mare de 65.000 euro va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA.

In cazul in care nu se va inregistreaza din proprie initiativa, Fiscul ar trebui sa inregistreze firma din oficiu, situatie despre care Ioana Iorgulescu spune ca nu a intalnit-o in practica.

La noi, "Fiscul poate refuza aceasta inregistrare, prin intermediul 088 (si posibil in baza unor motive care nu au legatura cu principiile/regulile UE privind TVA, cum ar fi ca nu are contabil care detine certificat digital sau ca nu a declarat veniturile asociatilor/administratorilor sau nu a declarat motivul pentru care va fi in pozitie de TVA de plata sau de rambursat) ", a mai declarat aceasta pentru sursa amintita mai sus.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "A fost demarata procedura de infringement impotriva Declaratiei 088":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016