Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MFP: Legislatia nationala in domeniul TVA este favorabila societatilor de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mar. 2011
Tags: tva, legislatie, leasing, norme metodologice

Ministerul Finantelor Publice a raspuns acuzatiilor de incalcare a directivelor Comisiei Europene in materie de TVA, aduse de Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania:Referitor la Scrisoarea ...


Ministerul Finantelor Publice a raspuns acuzatiilor de incalcare a directivelor Comisiei Europene in materie de TVA, aduse de Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania:

„Referitor la Scrisoarea deschisa adresata, domnului Gheorghe Ialomitianu - ministrul finantelor publice, de catre Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania, precum si la reflectarea acesteia in mass-media, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:Reglementarile legale in domeniul TVA, aferente operatiunilor de leasing, sunt prevazute in Titlul VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si in Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste reglementari nu contravin prevederilor Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata cu modificarile si completarile ulterioare.

Legislatia nationala, in domeniul TVA, este favorabila societatilor de leasing comparativ cu legislatia altor state membre, avand in vedere faptul ca in cazul tuturor contractelor de leasing, operatiunile reprezinta prestari de servicii din punct de vedere al TVA.

Prin calificarea operatiunilor de leasing ca si prestari de servicii, societatile de leasing nu colecteaza TVA pentru intreaga contravaloare a bunului la inceputul contractului de leasing, respectiv atunci cand bunul este pus la dispozitia utilizatorului, ci pe masura incasarii ratelor de leasing de la utilizator.

Potrivit legislatiei din alte state membre, pentru stabilirea regimului TVA aferent operatiunilor de leasing este necesara o analiza de la caz la caz a fiecarui contract. Astfel, daca partile au agreat ca dreptul de proprietate asupra bunului va fi transferat utilizatorului, operatiunea se incadreaza ca o livrare de bunuri, fiind obligatorie colectarea integrala a TVA de catre societatea de leasing la momentul punerii bunului la dispozitia clientului, similar vanzarii cu plata in rate.

O alta implicatie favorabila asupra acestui sector de activitate ce deriva din incadrarea operatiunilor ca si prestari de servicii din perspectiva TVA o constituie faptul ca, in cazul contractelor de leasing care au ca obiect autovehicule rutiere destinate transportului de persoane, utilizatorii pot deduce taxa, nefiindu-le aplicabile limitarile speciale ale dreptului de deducere prevazute de Codul fiscal, intrucat aceste prevederi vizeaza exclusiv achizitiile de autovehicule rutiere, nu si prestarile de servicii aferente acestora, cum sunt serviciile de leasing.

Cu privire la bunurile mobile corporale acordate in leasing si care nu reintra in posesia societatilor de leasing la rezilierea contractelor, facem precizarea ca prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal nu a fost instituit decat un termen limita la expirarea caruia se considera ca bunurile sunt lipsa din gestiunea locatorului, respectiv ca are loc o livrare catre sine din perspectiva TVA, societatea de leasing avand obligatia sa autocolecteze TVA pentru capitalul ramas de facturat.

Acest termen a fost instituit pentru evitarea unor practici abuzive, in conditiile in care societatile de leasing deduc integral TVA la achizitia bunurilor mobile corporale destinate operatiunilor de leasing, iar dupa rezilierea contractelor bunurile nu mai sunt folosite pentru operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA. Totodata, mentionam ca in cazul in care societatea de leasing reintra in posesia bunurilor, aceasta are dreptul sa anuleze livrarea catre sine”.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MFP: Legislatia nationala in domeniul TVA este favorabila societatilor de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016