Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Vera Constantin la 29 Oct. 2024
Impozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216
Tags: impozit special, taxa pe lux, completare d216

Guvernul a impus un impozit special pentru autoturismele si proprietatile de lux, care se declara prin D216. In continuare vom vedea cine are aceasta oligatie, dar si un studiu de caz util contribuabililor, care cuprinde 3 situatii privind completarea D216.

Cine are obligatia depunerii D216

Conform prevederilor capitolului I pct. 1 din OPANAF nr. 3738/2024, declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central competent de catre urmatorii contribuabili:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei;

b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza, dupa cum urmeaza:

- in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;

- in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Impozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216

Un contribuabil cere lamuriri in trei situatii privind completarea declaratiei D216:

1. Daca la data de 31 dec 2023 societatea a avut in proprietate un autoturism cu valoarea mai mare de 375.000 lei pe care l-a vandut in luna aug 2024, mai trebuie sa calculeze si sa plateasca impozitul pe bunuri de lux, respectiv sa completeze D216 pentru acest autoturism?

2. Daca in luna septembrie 2024, societatea a achizitionat un atutoturism cu valoare mai mare de 375.000 lei, trebuie sa calculeze si sa plateasca impozit pe bunuri de lux, respectiv sa completeze D216 in 2024 sau incepand cu 2025?


3. Daca in contabilitate autoturismul a fost inregistrat la valoarea din factura de achizitie la care s-a adaugat 50% din valoarea TVA-ului, in D216, ce valoare se declara, cea din factura de achizitie sau cea inregistrata in contabilitate?


Specialistul nostru clarifica: 


Art. 500 1 din Codul fiscal reglementeaza obligatia de a plati impozitul special pe autoturismele cu valoare de achizitie ce depaseste 375.000 lei, impunand impozitul pe o durata de 5 ani. Totusi, in lipsa unor norme metodologice clare privind calculul impozitului pentru o fractiune de an (atunci cand autoturismul este achizitionat sau vandut in cursul anului), interpretarea prevederilor poate varia usor.

Sa detaliem pentru fiecare situatie in parte:

1. Vanzarea autoturismului in august 2024

Daca autoturismul a fost in proprietatea societatii pana in luna august 2024, impozitul ar trebui calculat pentru perioada efectiva de detinere (ianuarie-august 2024), insa pentru moment se asteapta clarificari oficiale pentru calculul lunar. In D216, societatea va completa datele de identificare ale autoturismului si perioada de detinere pana la data vanzarii.

2. Achizitionarea unui autoturism in septembrie 2024

In cazul achizitionarii in septembrie 2024, se va declara in D216 pentru anul 2024 autoturismul, iar impozitul va fi aplicabil pentru perioada septembrie-decembrie. Asa cum am mentionat, calculul pe fractiune de an nu este clar definit, dar, in lipsa unei proceduri specifice, impozitul se aplica proportional pentru lunile de detinere.

3. Valoarea raportata in D216

In D216, valoarea declarata va fi cea de achizitie a autoturismului conform facturii, fara TVA, chiar daca in contabilitate valoarea include o parte din TVA dedus (de exemplu, 50%).


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Vera Constantin de Vera Constantin
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016