Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit special pentru bunuri de valoare mare. Cine are aceasta OBLIGATIE si care este cota de impozitare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Sep. 2023
Impozit special pentru bunuri de valoare mare. Cine are aceasta OBLIGATIE si care este cota de impozitare?
Tags: cota de impozitare, impozit pe bunuri cu valoare mare

Conform noului Proiect de Lege privind unele m?suri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilit??ii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost introus impozitul special pentru bunuri imobile ?i mobile de valoare mare.

Cine are obligatia achitarii impozitul special pe bunurile de valoare mare?

Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili: 

a)persoanele fizice care au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457, depaseste 2.500.000 lei; 

b)persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Care este cota de impozitare pentru impozitul pe bunuri de valoare mare?

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile prevazute la art. 5004, dupa cum urmeaza: 

a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei; 

b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale 

(1) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat pentru intregul an fiscal de persoanele prevazute la art. 5001. 

(2) Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, dupa cum urmeaza: 

a) pana la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul contribuabilului, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 5001 lit. a); 

b) pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul/sediul contribuabilului, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 5001 lit. b). 

(3) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se plateste la bugetul de stat, pana la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datoreaza, de catre contribuabilii prevazuti la art. 5001 lit. a) si respectiv, pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, de catre contribuabilii prevazuti la art. 5001 lit. b). 

(4) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare constituie venit al bugetului de stat si se administreaza de catre A.N.A.F., potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. 

(5) Modelul si continutul declaratiei privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F., care se emite in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei legi.” 

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit special pentru bunuri de valoare mare. Cine are aceasta OBLIGATIE si care este cota de impozitare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016