Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
* Pentru mijloace de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielil cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare mijloc de transport, in limita a 1.500 lei/luna.Sunt exceptate de la deductibilitatea limitata a amortizarii fiscale mijloacele de transport care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
In aplicarea celor de mai sus:
- la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Valoarea care excede nivelului de deductibilitate este nedeductibil la calculul rezultatului fiscal.
- cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitati economice, respectiv sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul rezultatului fiscal.
Prin casarea unui mijloc fix se intelegea operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
* Pentru mijloacele de transport marfa - autoutilitare - din categoria N1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila integral la calculul rezultatului fiscal.
Nota: In vederea analizei deductibilitatii amortizarii fiscale la calculul rezultatului fiscal sau la calculul venitului net anual, regulile privind limitarea deducerii fiscale a amortizare trebuie respectate atat de catre platitorii de impozit pe profit, cat si de catre prsoanele fizice care desfasoara activitati independente.
Art. 28 alin. (17), (14) din Cod fiscal, pct. 29 si pct. 27 din norme
Art. 68 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, pct. 7 (7)
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Anunt ANAF: Deductibilitate amortizare fiscala":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Raportarea fiscala a ajustarilor de TVA la retragerea din categoria platitorilor de TVATotul despre balanta contabila. Chei de verificare, sfaturi practice, exempleSe deduc cheltuielile de amenajare sediu inainte de inmatricularea firmei?Se mai poate recupera TVA-ul daca firma a devenit neplatitoare de TVA de la 1 februarie?Cum gestionam fiscal unele cheltuieli pentru lucrari la un sediu inchiriat?Ultimele articole
Legea 239/2020. Facilitati FISCALE aferente cheltuielilor cu educatia timpurie, invatamantul profesional si tehnic si invatamantul dualCase de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profitVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Achizitie MIJLOACE FIXE second hand. Deducerea TVA si inregistrarea in evidenta contabilaServicii lucrari constructii: Regim fiscal TVA pentru beneficiar din stat membru
Mai multe articole despre mijloace fixe
Articole similare
Atentie la amortizarile fiscale si amortizarile contabileStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?
Mai multe articole despre amortizare contabila
Articole similare
Studiu de caz: Valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite ale mijloacelor fixeModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulMonografie contabila pentru inregistrarea facturilor de chirie si garantie. Renuntarea la contract.Masti, manusi si materiale igienico sanitare pentru salariati. Tratament contabil si fiscalBurse invatamant dual. Tratament fiscal si contabilUltimele articole
Grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabilaSpeta momentului! Tranzactii cu Turcia efectuate dupa data de 01.01.2021Facilitati fiscale acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITLeasign operational. Care este tratamentul contabil si fiscal?Distrugere stocuri de medicamente expirate. Regim fiscal TVA si impozit pe profit
Mai multe articole despre calculul rezultatului fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"