keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Case de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: case de marcat, scaderea costului din impozitul pe profit, cheltuieli nedeductibile

Cheltuiala cu achizitia caselor de marcat este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, iar aceasta reduce impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care s-a realizat punerea in functiune.

In cazul in care nu se poate recupera costul cu achizitia din impozitul pe profit, aceasta recuperare se poate proroga in aceleasi conditii o perioada de 7 ani.

Legea nu distinge intre costul unei case de marcat mai mic de 2.500 lei, ce s-ar incadra la cheltuielile cu materialele de natura obiectelor de inventar, respectiv la costul mai mare de 2.500 lei, caz in care se identifica un mijloc fix supus amortizarii.

Avand in vedere aceasta prevedere, pentru casele de marcat fiscale cu valoare de achizitie mai mare de 2.500 lei (Casa de marcat va fi incadrata contabil in categoria de mijloace fixe supusa amortizarii pe durata normata, cu deducerea amortizarii conform reglementarilor aplicabile), care va fi procedura de urmat?
 
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:

In plus fata de regula generala precizata de catre dvs., la art. II din Legea 153/2020 se aduc urmatoarele precizari:
 
Prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, la data determinarii impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a prezentei legi, cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut de art. 41 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a prezentei legi va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentului alineat, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
 
Asadar, asa dupa cum si dvs. ati mentionat legea nu distinge,si ca atare apreciez ca indiferent ca are valoarea mai mare de 2.500 lei si a fost incadrata de catre societate ca mijloc fix, cheltuiala cu amortizarea inregistrata de catre societate va fi cheltuiala nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal, iar costul aparatelor de marcat se va scadea din impozitul pe profit in trimestru in care s-a pus in functiune.
 
Asadar, presupun ca pe o perioada de 2 ani se va calcula si inregistra cheltuieli cu amortizarea mijlocului fix; 
 
La data punerii in functiune se va scadea costul mijlocului fix din impozitul pe profit, iar cheltuiala cu amortizarea va fi considerata nedeductibila pe parcursul celor 2 ani.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016