Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Bonul fiscal este un document justificativ important fiindca include informatii cu privire la tranzactiile efectuate de o firma si este emis de casa de marcat. Insa cum va fi el emis in cazul livrarilor cu plata la scadenta?
Livrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscal
Sa lua cazul urmator. Livrare cu amanuntul, materiale de constructii, cu plata la termen. Documente. Contract incheiat cu persoane fizice cu plata la 45 de zile care ulterior se poate incasa cu OP, CARD sau CASH.
1. Se poate emite din punct de vedere tehnic (functiuni case de marcat) bon fiscal la data livrarii bunurilor cu modalitate de plata ulterioara si care sunt inregistrarile contabile?
2. La data scadentei la plata:
a) Se poate emite un bon fiscal doar cu functie de incasare, cu TVA 0?
b) Care este articolul care trebuie scris in bonul fiscal cu functie de incasare, cum se inregistreaza contabil si cum se declara in Sistemul informatic national RO e-Case de marcat electronice?
Livrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscal
1. Se poate emite din punct de vedere tehnic (functiuni case de marcat) bon fiscal la data livrarii bunurilor cu modalitate de plata ulterioara si care sunt inregistrarile contabile?
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Intotdeauna bonul fiscal se va emite la data incasarii efective a numerarului, chiar daca data incasarii este ulterioara livrarii bunurilor. Emiteti bon fiscal in momentul in care are loc o incasare in numerar si casierul incaseaza o suma in numerar. Bonul fiscal se emite instant la incasare.
2. Se poate emite un bon fiscal doar cu functie de incasare, cu TVA 0? Care este articolul care trebuie scris in bonul fiscal cu functie de incasare, cum se inregistreaza contabil si cum se declara in Sistemul informatic national RO e-Case de marcat electronice?
Asa cum am prezentat la punctul 1, bonul fiscal se emite in momentul incasarii numerarului. Nu puteti emite un bon fiscal cu TVA 0, daca sunteti platitor de TVA.
Va recomand sa livrati marfa pe baza de aviz de insotire a marfii, iar la data platii emiteti bon fiscal insotit, sau nu, de factura, in functie de solicitarea clientului persoana fizica.
Bonurile fiscale se emit cu ocazia incasarilor zilnice cu numerar. Un exemplar al bonului fiscal se inmaneaza clientului.
In situatia in care se emite o factura la solicitarea unei persoane fizice care a primit un bon fiscal pentru suma achitata, acel bon se scade din totalul bonurilor fiscale emise intr-o perioada fiscala, iar factura emisa se raporteaza in cartusul D "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL " cu detalierea pe operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA, partener tip 2.
De exemplu, in situatia in care in luna curenta s-au emis 225 de bonuri fiscale, din care unul reprezinta incasarea contravalorii facturii emise in luna curenta la solicitarea clientului, prin declaratia cod 394 aferenta lunii se va raporta doar un numar de 224 de bonuri (225 minus1= 224) cu suma TVA aferenta acestora.
Raportul fiscal de inchidere zilnica este documentul emis cu aparatul de marcat electronic fiscal care contine date de sinteza cu caracter fiscal: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine numerotat progresiv; data si ora emiterii; numarul bonurilor emise in ziua respectiva; valoarea totala a operatiunilor efectuate si totalul taxei pe valoarea adaugata, cu precizarea nivelului cotei, valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea taxelor care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata.
Conform pct 64 alin 1 din HG 479/2003 privind Normele metodologice date in aplicarea OUG 28/1999:
Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, odata cu emiterea acestui raport. Comanda de inchidere zilnica a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unica si obligatorie.
Asadar, daca aparatul de marcat electronic fiscal a fost pus in functiune, trebuie generat raportul Z la inchiderea zilei fiscale, chiar daca nu au fost emise bonuri fiscale.
Operatorii economici care au aparate de marcat electronice fiscale vor observa ca dupa emiterea fiecarui raport Z de inchidere zilnica , aparatul fiscal va transmite automat informatiile catre serverul ANAF, fara a mai fi necesare alte operatii din partea utilizatorului. Dupa fiecare transmitere, va fi tiparit un bon nefiscal. Acest bon contine informatii legate de transmiterea datelor catre serverul ANAF.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cititi cu atentie eticheta ordonantei «trei in unu». Evitati astfel amenzi de pana la 40.000 de lei! - publicat in octombrie 2007Deductibilitate cheltuieli cu BON FISCAL fara CIF. Cum procedam?Bonul de la casa de marcat poate fi dedus la impozitul pe profit?Achizitii efectuate cu bonuri fiscale. Cum, deducem in baza bonului?Bonuri fiscale cu deductibilitate 50 la suta. Verificarea inregistrarilorUltimele articole
Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleCum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariE-Factura. Ce trebuie sa contina un BON FISCAL echivalent unei facturi simplificateArticole similare
Vanzare catre persoana fizica. Trebuie emis bon fiscal?EMITERE BON FISCAL: Detalierea serviciilor prestateObligativitate utilizare AMEF in cazul livrarii bunurilor si incasarii lor la domiciliul persoanelor fiziceCe contine regimul sanctionator pentru utilizatorii caselor de marcat electronice fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"