Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA 2012: Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, mijloace de transport, second-hand, deducere tva

Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand ridica numeroase probleme din punctul de vedere al TVA, iar inregistrarile contabile si obligatiile declarative difera foarte mult in aceasta arie.

Din punct de vedere contabil, un mijloc de transport se inregistreaza in functie de destinatia lui in activitatea companiei, iar cazurile cele mai frecvente sunt:

Poate fi utilizat in derularea operationala, caz in care se va inregistra ca mijloc fix prin utilizarea contului 2133 "Mijloace de transport" si se amortizeaza pe durata normala de functionare prin utilizarea contului 2813 "Amortizarea mijloacelor de transport".

Conform prevederilor contabile in vigoare (O.M.F.P. nr 3.055/2009) imobilizarile corporale reprezinta active care:
a)    sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b)    sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
    
Inregistrare contabila:

                 2133            =                             404
"Mijloace de transport"        "Furnizori de imobilizari"

Poate fi achizitionat in scopul revanzarii, caz in care se va inregistra ca stoc prin utilizarea contului 371 "Marfuri" si se va descarca din patrimoniu la momentul vanzarii.

Inregistrare contabila:

371                      =                    401
"Marfuri"                "Furnizori"

Din punct de vedere al impozitului pe profit, un mijloc fix reprezinta orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita stabilita prin H.G.
Mijloc fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a)    este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b)    are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin H.G., la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c)    are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune. Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

Inregistrare contabila:

6811                                            =                                          2813
"Cheltuieli de exploatare                               "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor
  privind amortizarea imobilizarilor"             de transport, animalelor si plantatiilor"                                                            
            

Din punct de vedere al TVA

Pentru o imagine clara a situatiei comertului cu mijloace de transport dupa data aderarii, vom prezenta in cele ce urmeaza detalii privind importul si achizitia intracomunitara a acestor bunuri.

Importul de mijloace de transport. Importul inseamna numai intrarea in Romania de mijloace de transport din tari terte, respectiv care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Ne referim in principal la bunurile care sunt cumparate si transportate din aceste tari terte in Romania.
1.    Daca importul este realizat de orice persoana care nu este inregistrata in scopuri de TVA (persoana fizica, orice alta societate comerciala, institutie publica, ONG, alte entitati): conform prevederilor Codului fiscal TVA se plateste efectiv in vama.
2.    Daca importul este realizat de o persoana inregistrata in scopuri de TVA, tratamentul fiscal este acelasi, taxa se plateste efectiv in vama.

In concluzie, indiferent de statutul persoanei care face un import de mijloace de transport, fie ca sunt noi sau vechi, TVA se datoreaza si se plateste efectiv in vama.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "TVA 2012: Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second hand":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016