Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rugam sa aveti amabilitatea sa ne precizati cum se aplica prevederile art.11 din OMFP 103 din 2016 in cazul unei case de expeditii pentru transporturi internationale, referitor la scutirea TVA pentru transporturile extracomunitare de marfuri, si daca in legislatia romana a fost transpusa decizia Curtii europene de justitie in speta C-288 din 2016 L.C. IK.
• taxabile prin aplicarea cotei standard TVA 19%, daca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, indiferent de faptul ca este sau nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Totusi, operatiunea nu este taxabila daca este legata direct de un export sau de un import de bunuri in Romania. In acest caz, serviciul este scutit de TVA, cu drept de deducere, daca exista o relatie juridica directa intre beneficiar si casa de expeditie;
• taxabile prin aplicarea cotei standard TVA 19%, daca partenerul este o persoana impozabila sau neimpozabila stabilita in afara teritoriului Romaniei, dar beneficiaza de un spatiu inchiriat sau un spatiu de depozitare intr-un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei, fiind inregistrat in scopuri de TVA in Romania printr-un sediu fix din punct de vedere al TVA, conform prevederilor art. 316 alin. (2);
• neimpozabile in Romania, daca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul comunitar si comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala dintr-un stat membru, altul decat Romania. In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective.
De exemplu, transportul de bunuri aferent unei livrari intracomunitare de bunuri sau unei achizitii intracomunitare de bunuri este un serviciu neimpozabil in Romania daca beneficiarul care a incheiat un contract cu casa de expeditie sau a lansat acesteia o comanda pentru serviciul de transport, este persoana impozabila stabilita in Comunitate care comunica un cod valid de TVA. Transportul astfel efectuat se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
• neimpozabile in Romania daca beneficiarul este o persoana neimpozabila stabilita pe teritoriul comunitar. In acest caz, sunt aplicabile prevederile articolul 278 alineatul (5) :
- litera b): locul unde are loc transportul, proportional cu distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport international de bunuri. Conform acestei reguli de taxare, firma din Romania emite factura pe care inscrie fie mentiunea ,,neimpozabil in Romania cf. articolul 133 alineatul 5 litera b) fie mentiunea ,,scutit cu drept de deducere TVA cf. articolul 143 alineatul 1 litera c),,
De exemplu, daca exportatorul din Romania incheie un contract de servicii de transport la export cu o casa de exepeditie Romania, regimul de scutire pentru serviciul prestat poate fi aplicat doar de catre casa de expeditie, chiar daca aceasta subcontracteaza serviciul catre un transportor Romania. Chiar daca efectueaza un transport legat de un export, transportatorul din Romania emite factura catre casa de expeditie din Romania cu TVA, taxand operatiunea, respectand regula de la art. 278 alin. (2), fara a emite factura in regim de scutire conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. c) deoarece nu are o relatie juridica directa cu exportatorul si, implicit, nu poate considera ca serviciul este legat direct de un export.
Astfel, in acest context, consider ca o casa de expeditie poate actiona, atat in calitate de transportator care emite o factura pentru serviciile de transport prestate pentru beneficiarul care i-a comandat acest serviciu aplicand art. 294 alin. (1) lit. c) sau d), cat si in calitate de intermediar pentru servicii de transport pentru care emite o factura doar pentru comisionul aferent operatiunii intermediate.
Daca serviciul de intermediere este legat de un export/import de bunuri, pentru comisionul facturat pe numele comitentului, comisionarul aplica regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 296 “Scutiri pentru intermediari” “Sunt scutite de taxa serviciile prestate de intermediarii care actioneaza in numele si in contul altei persoane, in cazul in care aceste servicii sunt prestate in legatura cu operatiunile scutite prevazute la art. 294 si 295, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 294 alin. (1) lit. f) si alin. (2), sau in legatura cu operatiunile desfasurate in afara Uniunii Europene.”
"(1) Sunt scutite de taxa, potrivit prevederilor art. 294 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele scutite conform art. 292 din Codul fiscal, legate direct de exportul de bunuri. Sunt considerate legate direct de exportul de bunuri serviciile care contribuie la realizarea efectiva a unei operatiuni de export si care sunt furnizate direct exportatorului sau destinatarului bunurilor exportate, astfel cum s-a pronuntat Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Cauza C-288/16 " L.C .”IK.”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cheltuieli cu masa si cazarea suportate de client. REGIM FISCAL TVAOperatiuni neimpozabile in Romania - REGIM FISCAL TVAREGIM FISCAL TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaAchizitie intracomunitara de bunuri. Inregistrare facturi intocmite fara TVA in D390Vanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. REGIM FISCAL TVA.Ultimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVALivrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileTVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”REGIM FISCAL TVA pentru venituri din drepturi de autorArticole similare
Transport international de bunuri. Cine are obligatia obtinerii codului UITLivrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru scutirea de TVARestituire TVA catre cumparatori persoane fizice pentru bunuri transportate in afara UE. Ce obligatii fiscale are magazinul tax free?TRANSPORT BUNURI cu risc fiscal ridicat. Obligatii privind codul UITLivrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileUltimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?E-Transport: Ce categorii de vehicule fac obiectul monitorizarii prin sisteme-Factura: Ghid Complet pentru 2024E-Factura in 2024: Exceptii privind transmiterea facturii in sistemRegim de facturare TVA pentru servicii de transport. Cum se completeaza D300Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"