Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim de facturare TVA pentru servicii de transport. Cum se completeaza D300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia 300, servicii de transport, regim tva

Societatea noastra primeste comenzi de transport de la o societate din MAROC. Aceste curse sunt in interiorul UE cat si UE-NON UE. Care este regimul de facturare in privinta TVA?

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 
 
Avand in vedere faptul ca beneficiarul este persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat tert, serviciul de transport bunuri este neimpozabil in Romania deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul acestora. Astfel, pentru serviciul prestat, transportatorul  din Romania nu trebuie sa colecteze TVA pentru autoritatea fiscala din Romania, valoarea facturii emise fiind  inregistrata  in evidenta contabila doar prin formula 411 = 704, analitic distinct. 
 
In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de la art. 278 alin. (2) cunoscuta sub denumirea B2B (business to business).
 
Factura se emite fara TVA, prin inscrierea mentiunii "neimpozabil in Romania", obligatie reglementata prin articolul 319, alineatul (20), litera l) din Codul fiscal “l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;”. Valoarea facturii emise, evidentiate in jurnalul pentru vanzari  se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 alocat pentru “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), ………”, fara report la randul 3.1. Valoarea in lei a facturii emise se determina prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii, ca data a exigibilitatii TVA.
 
De retinut este faptul ca formularul cod 300 a fost modificat recent prin O.M.F.P. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, desi este  neimpozabil in Romania conform prevederilor art. 278 alin. (2)  transportatorul din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii cu locul in Romania, necesare realizarii serviciului de transport. In acest context, am in vedere prevederile art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin alin. (4) lit. b) din Codul fiscal conform carora "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim de facturare TVA pentru servicii de transport. Cum se completeaza D300":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016