Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 19 Aug. 2021 Exclusiv
Societatea noastra primeste comenzi de transport de la o societate din MAROC. Aceste curse sunt in interiorul UE cat si UE-NON UE. Care este regimul de facturare in privinta TVA?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Avand in vedere faptul ca beneficiarul este persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat tert, serviciul de transport bunuri este neimpozabil in Romania deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul acestora. Astfel, pentru serviciul prestat, transportatorul din Romania nu trebuie sa colecteze TVA pentru autoritatea fiscala din Romania, valoarea facturii emise fiind inregistrata in evidenta contabila doar prin formula 411 = 704, analitic distinct.
In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de la art. 278 alin. (2) cunoscuta sub denumirea B2B (business to business).
Factura se emite fara TVA, prin inscrierea mentiunii "neimpozabil in Romania", obligatie reglementata prin articolul 319, alineatul (20), litera l) din Codul fiscal “l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;”. Valoarea facturii emise, evidentiate in jurnalul pentru vanzari se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 alocat pentru “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ………”, fara report la randul 3.1. Valoarea in lei a facturii emise se determina prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii, ca data a exigibilitatii TVA.
De retinut este faptul ca formularul cod 300 a fost modificat recent prin O.M.F.P. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, desi este neimpozabil in Romania conform prevederilor art. 278 alin. (2) transportatorul din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii cu locul in Romania, necesare realizarii serviciului de transport. In acest context, am in vedere prevederile art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin alin. (4) lit. b) din Codul fiscal conform carora "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Regim de facturare TVA pentru servicii de transport. Cum se completeaza D300":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Achizitionare bilete de avion si de autobuz direct. Regim TVA. Declaratia 390Achizitii intracomunitare facturate cu TVAAchizitii intracomunitare de servicii. Se declara in 390?Atentie la DECLARATIA 300: de ieri se depune pe un alt siteCompletare declaratii D300 si D394 privind taxarea inversaUltimele articole
DECLARATIA 300 in 2023: A fost publicat noul model al formularului 300, conform Ordinului 1176/2023Platitor de TVA. Ce inseamna, cand devii platitor de tva si ce avantaje poti avea in acest cazMicrogrant pentru capital de lucru. Plata TVA aferenta achizitiilor este eligibila?ANAF modifica modelul si continutul formularului 300. Instructiuni de completareComert online. Care este regimul TVA pentru aceste magazine?
Mai multe articole despre declaratia 300
Articole similare
Transport intracomunitar de bunuri. Regimul TVARegimul TVA pentru biletele de avion achizitionate prin intermediul unei agentii de turismEfectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVANoutati privind declaratiile informative 392 A, 392 B si 393Factura SERVICII DE TRANSPORT. Baza legislativaUltimele articole
Inregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileDecontarea transportului pentru salariati: aspecte contabile si fiscale in gestionarea cheltuielilor de transportDecontarea transportului la si de la locul de munca. 5 intrebari si raspunsuri utileRambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luni
Mai multe articole despre servicii de transport
Articole similare
Fermierii in REGIM TVA scapa de plata impozituluiContract de creditare. Ce regim de TVA se aplica pentru serviciile prestate?Vanzare in regim de consignatie. AutofacturaVanzare cu plata in rate. Care sunt aspectele esentiale privind TVA-ul si impozitul pe profit?Studiu de caz: Regimul TVA aferent unui training desfasurat in UEUltimele articole
Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolTOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilorAchizitie intracomunitara de bunuri, furnizor din stat tert. Cum se inregistreaza TVA in contabilitate?Tratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021
Mai multe articole despre regim tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"