keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Aspecte privind TVA si inregistrari contabile intr-o operatie triunghiulara. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, tva, operatiune triunghiulara, cod fiscal, sume, societate, taxa, decont

In cazul urmator, discutam despre o achizitie efectuata intr-un stat membru UE si o vanzare a acestor marfuri catre un alt stat din UE. Marfa cumparata dintr-un stat membru (B) de catre societatea (A), cu sediul in Romania, si vanduta apoi in alt stat membru (C), nu intra pe teritoriul Romaniei si pleaca direct din statul B in statul C.

Stabilim cum se inregistreaza achizitia si vanzarea ( din punct de vedere al inregistrarii TVA), cum se declara in D 390 si cum va aparea operatiunea in balanta si in Declaratia 300 privind TVA, atat la achizitie, cat si la vanzare.

La editarea acestui raspuns, consideram ca trebuie sa detaliem unele aspecte astfel:

Vom considera:
1.         Societatea B este inregistrata in scopuri de TVA in statul membru B iar bunurile pleaca din acest stat;
2.         Societatea C este inregistrata in scopuri de TVA in statul membru C iar in acest stat se efectueaza descarcarea bunurilor;
3.         Bunurile nu sunt produse accizabile;
4.         Transportul se efectueaza pe ruta statul membru B – statul membru C (fara descarcarea bunurilor in Romania);
5.         Transportul bunurilor este in contul fie al societatii B, fie al societatii A si in nici un caz nu este in seama societatii C.
6.         Societatea din Romania este inregistrata in scopuri de TVA.
 
Daca sunt indeplinite aceste conditii, din punctul de vedere al TVA, aceasta operatie este o livrare triunghiulara in care societatea din Romania este statul al doilea si nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru B sau in statul membru C. In acest sens, factura de achizitii a bunurilor se inregistreaza doar in conturile contabile, inregistrare contabila 371 "Marfuri" = 401 "Furnizori", iar societatea din Romania nu efectueaza taxare inversa, respectiv nu declara nici in decontul de TVA si nici in declaratia 390 factura de cumparare de la societatea din statul membru B, tinand cont de prevederile de la art. 126 alin. (8) din Codul fiscal.
 
Societatea din Romania va declara livrarea catre societatea din statul membru C inregistrand-o la randul 1 din decontul de TVA, respectiv in declaratia 390 la rubrica de livrari intracomunitare cu atributul "T".
 
Inregistrari contabile:
4111 "Clienti" = 707 "Venituri din marfuri" cu valoarea pretului de vanzare.
 
Scaderea din gestiune:
607 "Cheltuieli cu marfurile" = 371 "Marfuri" cu valoarea costului de achizitie.
 
Aceasta opinie a noastra este reglementata de norma de aplicare pentru art. 126 din Codul fiscal, regasita la pct. 2 alin. (14) din HG nr. 44/2004, pe care o redam in continuare:

"(14) In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 126 alin. (8) lit. b), daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa emita factura prevazuta la art. 155 din Codul fiscal, in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal urmatoarele date:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate.".
 
Din punctul de vedere al unui risc fiscal, trebuie sa urmariti cu mare atentie in contul carei societati este efectuarea transportului. Daca transportul este in seama societatii din statul membru B sau din Romania, in acest caz se indeplinesc conditiile de livrare triunghiulara. Daca transportul este in seama societatii din statul membru C, inseamna de fapt ca societatea din statul membru B pune la dispozitia societatii din Romania bunuri pe teritoriul statului membru B iar efectul fiscal este obligatia societatii din Romania de a se inregistra in scopuri de TVA in statul membru C.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016