Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare. Ce tratament se aplica corect operatiunilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: livrare de bunuri, operatiune triunghiulara, contract de prestari servicii, achizitia intracomunitara

In cazul urmator, societatea B din Romania este intermediar in comertul cu marfuri. Cumpara marfuri de la A din Germania si le vinde apoi lui C in Italia. Marfurile sunt transportate direct de la A la C.


B primeste o factura cu marfurile respective de la A si face mai departe o factura catre C unde trece marfa la acelasi pret cu cel de cumparare (de pe factura de la A) si un comision de intermediere care este un anumit procent din valoarea marfii. Marfa vanduta este considerata o livrare de bunuri, iar comisionul o prestare de servicii. Este corect tratamentul aplicat? B poate fi cumparator revanzator si comisionar in acelasi timp?


Asa cum ati precizat si dvs. prin intrebarea formulata, aceiasi  tranzactie comerciala nu poate reprezenta pentru o societate atat o livrare de bunuri cat si o prestare de servicii.
 
          Orice operatiune economica realizata  este considerata:

    fie o livrare de bunuri, de exemplu, o livrare de bunuri  in cadrul unei operatiuni triunghiulare, caz in care societatea din B din Romania  este un cumparator revanzator al bunurilor respective. In aceasta situatie, societatea B realizeaza venituri din vanzarea marfurilor inregistrate in creditul contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor",
    fie o prestare de servicii, caz in care societatea B din Romania incaseaza un comision rezultat din aplicarea unui procent negociat asupra valorii marfurilor intermediate. Conform prevederilor art. 7 din CF "Definitii ale termenilor comuni" , alin. (1) pct.   9, comisionul este definit drept  orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala. In aceasta situatie, societatea B realizeaza venituri prestarea de servicii  inregistrate in creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate".

          Natura tranzactiei efectuate trebuie sa rezulte si din  tipul contractul incheiat cu partenerul extern: un contract de vanzare-cumparare sau un contract de prestari servicii ( contract de comision ).
 
          Avand in vedere faptul ca societatea A din Germania emite factura de livrare a bunurilor pe numele societatii  B din Romania desi bunurile sunt expediate de la A la C, societatea  B efectueaza o livrare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare daca sunt indeplinite urmatoarele doua conditii cumulative:

    transportul bunurilor de la A la C, este responsabilitatea societatii A sau societatii B;
    B primeste din partea lui C un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Italia.

          Prin aceasta operatiune, societatea B poate vinde marfurile la pretul de cumparare la care adauga profitul sau adaosul comercial.

In calitate de cumparator revanzator, obligatiile societatii B  pentru marfurile achizitionate pe teritoriul Italiei,  sunt similare celor de la art. 126 alin. (8) lit. b), din Codul fiscal care s-ar fi aplicat daca Romania ar fi fost statul membru al cumparatorului final  "(8) Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania:

    b) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru;
    2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;
    3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa-i efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare;
    4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania;
    5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;".
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  punctul 2 alin. (14) din normele de aplicare ale acestui articol:

" (14) In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 126 alin. (8) lit. b), daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
    a) sa emita factura prevazuta la art. 155 din Codul fiscal, in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

    b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;

    c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal urmatoarele date:
    1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
    2. codul T in rubrica corespunzatoare;
    3. valoarea livrarii efectuate."
 
In acest caz,  prin aplicarea masurilor de simplificare, cumparatorul revanzator din Romania emite factura pe numele cumparatorului din  Italia   prin aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare. Ce tratament se aplica corect operatiunilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016