Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Obligatia inregistrarii unui contract de prestari servicii arhitectura Silviu StoicaIntrebare: In anul 2007 societatea a incheiat un contract de prestari servicii arhitectura pentru un imobil situat ...
Obligatia inregistrarii unui contract de prestari servicii arhitectura
Silviu Stoica
Intrebare: In anul 2007 societatea a incheiat un contract de prestari servicii arhitectura pentru un imobil situat pe teritoriul Romaniei cu o firma din Cipru.
Conform OMEF 2310/2007 societatea a mers la registratura Administratiei Financiare nr. 3 pentru inregistrarea acestui contract. Spre surprinderea noastra doamna de la registratura nu a dorit sa inregistreze acest contract pe motiv ca aceste servicii nu sunt efectuate pe teritoriul Romaniei.
In anul 2010, societatea este pasibila de amenda pentru neinregistrarea acestuia.
Va rog sa ma lamuriti, exista obligativitatea inregistrarii acestui contract? Repet, servicii arhitectura (desene, schite, urmarire santier, etc) efectuate pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidential. Pana in prezent, spatiul de lucru a ramas la faza de proiectare.
Raspuns: Da, contractul trebuie inregistrat la organul fiscal pentru ca sunt servicii aferente unui santier, care poate constitui un sediu permament in Romania, conform art. 8 alin. 3 si alin. 71 din Codul fiscal si OPANAF 2.310/2007. Dispozitiile art. 2 din ordin referitoare la neinregistrarea contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu sunt aplicabile deoarece contractul are ca obiect (dupa cum ati precizat dvs.) si urmarirea de santier (cu alte cuvinte, supravegherea/supervizarea unor lucrari legate de santierul respectiv), ceea ce implica si desfasurarea unei activitati pe teritoriul Romaniei. Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025 Examen Consultant Fiscal 2025 Manual de politici contabile - Stick USB
Din acest punct de vedere, nu prezinta relevanta faptul ca nu s-a depasit faza de proiectare, intrucat la stabilirea duratei de stabilire a sediului permanent se va avea in vedere momentul in care societatea nerezidenta incepe activitatea de supraveghere/urmarire a santierului in Romania.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Formularul 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiStudiu de caz: Import de bunuriTratament fiscal pentru mentenanta platforma de comert electronic. Inregistrarea la ANAFRegimul fiscal care se aplica persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19TVA: o prevedere legala noua cu ceva vechimeUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAServiciile externe, responsabile cu activitatile de prevenire si protectie, verificate de Inspectia MunciiDepunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?Articole similare
Contract inchiriere nerezidenti. OBLIGATIVITATEA INREGISTRARII CONTRACTULUI la ANAF
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"