Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Veniturile din serviciile de transport prestate. Inregistrarea facturii si norme actuale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare factura, tva, servicii transport, transport intracomunitar

Inregistrarea unei facturi de prestari servicii transporturi in tara sau intracomunitar, in lei sau valuta, catre un beneficiar cu cod de inregistrare valid de TVA din Romania, pe baza de contract sau comanda.

Nota:

Factura, daca in conformitate cu Anexa 2 la Regulamentul BNR nr. 4/2005 c.m.c.u., este intocmita in valuta, obligatoriu va avea inscrisa si transformarea sumelor in lei, in functie de cursul valutar practicat (art. 155 din Codul fiscal).

Locul prestarii este Romania, unde este stabilit beneficiarul, conform art. 133, alin. (2) din Codul fiscal, iar in Decontul de TVA operatiunea se completeaza pe randul 9:

4111
"Clienti"    =


    %
704
"Venituri din servicii prestate"

4427
"TVA colectata"    

Inregistrarea unei facturi de prestari servicii transport intracomunitar in valuta catre un beneficiar cu cod de inregistrare valid de TVA din UE, prestare efectuata in baza unui contract sau a unei comenzi.

Din punctul de vedere al TVA operatiunea este neimpozabila in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, dar se declara in Declaratia recapitulativa 390 si se inscrie in randurile 3 si 3.1 din Decontul de TVA:

4111
"Clienti"    =


    704
"Venituri din servicii prestate"    

In situatia in care prestatorii din Romania realizeaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre beneficiari stabiliti in afara Comunitatii se aplica regula B2B, respectiv art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, numai daca se face dovada ca beneficiarii sunt persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, serviciile nefiind impozabile in Romania. Chiar daca un astfel de transport face obiectul regulii B2B, serviciul nu se raporteaza in declaratia recapitulativa, nefiind un serviciu intracomunitar.

De exemplu, daca un transport de bunuri de la Giurgiu la Atena este efectuat de o companie stabilita in Romania catre o companie stabilita in Turcia, serviciul nu este impozabil in Romania, daca se face dovada ca beneficiarul transportului intracomunitar este o persoana impozabila.
Prin exceptie, daca prestatorul roman nu poate face dovada ca beneficiarul sau este o persoana impozabila, va aplica prevederile art. 133 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, considerand ca serviciul este realizat in beneficiul unei persoane neimpozabile, respectiv va impozita serviciul la locul unde incepe transportul.

4111
"Clienti"


4111
"Clienti"    =


Sau
=    704
"Venituri din servicii prestate"

%
704
"Venituri din servicii prestate"
4427
"TVA colectata"    

Inregistrarea unei facturi de prestari servicii transporturi nationale in valuta catre un beneficiar din afara UE, prestare efectuata in baza unui contract sau a unei comenzi. Locul prestarii acestor servicii este considerat in Romania conform art. 133 alin. (7) din Codul fiscal:

4111
"Clienti"    =


    %
704
"Venituri din servicii prestate"
4427
"TVA colectata"    

Inregistrarea unui serviciu aferent exportului de marfuri, cand prestatorul si beneficiarul sunt persoane stabilite in Romania. Pentru aceasta situatie se aplica scutirea de taxa pentru servicii legate direct de exportul de bunuri, prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Prin urmare, prestatorul va trebui sa justifice scutirea de TVA conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2.222/2006, modificata prin O.M.F.P. nr. 3.419/2009.
     De remarcat ca nu exista modificari ale efectelor tratamentului fiscal fata cel aplicabil inainte de 1 ianuarie 2010 pentru aceasta situatie. Aceasta operatiune nu este o prestare de servicii intracomunitara deoarece este realizata intre doua persoane stabilite in Romania, prin urmare nu se declara in declaratia recapitulativa:

4111
"Clienti"    =


    704
"Venituri din servicii prestate"    

Alte situatii:

O companie din Romania presteaza un serviciu de transport pentru bunuri exportate din Romania in Ucraina, in beneficiul unui client stabilit in Ucraina. Conform regulii B2B aplicata pentru acest serviciu, locul prestarii este in tara unde este stabilit beneficiarul, respectiv in Ucraina. Prestatorul stabilit in Romania va factura fara TVA acest serviciu care nu este impozabil in Romania, daca poate face dovada ca beneficiarul sau este o persoana impozabila (conform celor prevazute la pct. 13 din normele de aplicare a Codului fiscal Titlul VI). In decontul de TVA operatiunea se va inscrie la randul 3.

Prin exceptie, daca prestatorul roman nu va putea face dovada ca beneficiarul sau este o persoana impozabila, va trebui sa aplice prevederile art 133 alin.(5) lit. b) din Codul fiscal, practic va considera ca locul prestarii serviciului de transport este in Romania proportional cu distantele parcurse (la fel ca si pana la 31 decembrie 2009) si va putea sa aplice scutirile de TVA de la art. 143:

4111
"Clienti"    =


    704
"Venituri din servicii prestate"    

Daca, de exemplu, prestatorul este o companie stabilita in Italia si efectueaza in beneficiul unei companii stabilite in Romania un transport aferent unui export care incepe din Olanda si se termina in SUA, locul prestarii acestui serviciu este in Romania, locul unde este stabilit beneficiarul, fiind o achizitie intracomunitara de servicii datorita faptului ca este facturat de un prestator stabilit in Comunitate. Totusi, acest serviciu este scutit de TVA, daca beneficiarul roman poate justifica aplicarea acestei scutiri. In acest caz serviciile respective se raporteaza in decontul de TVA (300) la randurile 26 si 26.1.
Daca beneficiarul roman nu poate justifica aplicarea acestei scutiri, operatiunea va fi considerata taxabila si va trebui sa aplice TVA prin mecanismul taxarii inverse si sa raporteze achizitia intracomunitara de servicii in declaratia recapitulativa.

Daca, de exemplu, prestatorul este o companie stabilita in Turcia si efectueaza un transport aferent unui export, care incepe din Romania si se termina in Turcia, locul prestarii acestui serviciu este in Romania, unde este stabilit beneficiarul. Daca beneficiarul roman nu poate justifica aplicarea scutirii de TVA atunci operatiunea va fi considerata taxabila si va trebui sa aplice TVA prin mecanismul taxarii inverse, dar nu va avea obligatia sa raporteze achizitia de servicii in declaratia recapitulativa lunara, nefiind o achizitie intracomunitara de servicii datorita faptului ca prestatorul este opersoana stabilita in afara Comunitatii. In decontul de TVA se vor completa randurile 7 si 20.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016