keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mar. 2023
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?
Tags: diferente de curs valutar, inregistrari in contabilitate

Cum se inregistreaza in contabilitate diferenta de curs valutar pentru o marfa facturata de catre un vanzator din UE la data de 27.02.2023 si primita de catre cumparator la data 10.03.2023 avand conditia de livrare DAP BUCURESTI (vanzatorul este responsabil pentru toate costurile si riscurile legate de livrarea bunurilor la locul de destinatie desemnat).

In cazul acesta, transferul riscurilor si beneficiilor fiind facut la data de 10.03.2023, atunci cand marfa a fost primita la destinatie de catre cumparator. 

Factura se inregistreaza la cursul valutar valabil pentru data de 27.02.2023.

Nota de intrare receptie se inregistreaza la cursul valutar pentru data de 10.03.2023, atunci cand marfa a fost primita fizic.

Cum se inregistreza diferenta intre cursul valutar de la data facturii, respectiv 27.02.2023, si cursul valutar de la receptiei marfii, respectiv 10.03.2023.

Care este mongrafia contabila?

 


Raspuns:
 

Din punct de vedere contabil, conform pct. 283 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

 

Daca aveti conditia de livrare DAP, inseamna ca vanzatorul livreaza marfurile in mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumparatorul. Vanzatorul acopera toate costurile pentru livrarea si descarcarea marfurilor la terminalul stabilit.

Chiar daca prin contract furnizorul si-a asumat anumite riscuri cu privire la livrarea bunurilor, el nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor, deci opinia mea este ca transferul riscurilor si beneficiilor asupra marfurilor in speta data s-a efectuat la data facturii.

 

In debitul contului 327 Marfuri in curs de aprovizionare se inregistreaza valoarea stocurilor cumparate, pentru care sau transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (401).

 

In creditul contului 327 Marfuri in curs de aprovizionare se inregistreaza valoarea stocurilor cumparate, pentru care sa incheiat procesul de aprovizionare (371).

 

Soldul conturilor reprezinta valoarea stocurilor cumparate, pentru care sau transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care, la finele perioadei de raportare, sunt in curs de aprovizionare.

 

Din punct de vedere al tva, potrivit art. 283 alin. (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 282, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute la art. 319 alin. (15) sau, dupa caz, la emiterea autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

 

Potrivit art. 284 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

 

Deci atat din punct de vedere contabil, cat si din punct de vedere al tva, cursul valutar utilizat pentru inregistrarea stocurilor si tva va fi cursul din data facturii.

Din acest motiv, operatiunea trebuie raportata in luna respectiva, ca o achizitie intracomunitara la cursul de schimb valabil la data facturii, atat prin declaratia cod 390 cu cod A cat si prin decontul de TVA cod 300.

 

Inregistrarile contabile cu privire la achizitia de bunuri, se efectueaza dupa cum urmeaza:

 

In data de la data facturii

327 = 401 - curs valutar BNR de la data facturii

si concomitent,

4426 = 4427- curs valutar BNR de la data facturii

 

In data de la receptia marfurilor (ulterior):

 

La momentul primirii marfurilor, in baza receptiei acestora, se efectueaza inregistrarea contabila:

371 = 327 - curs valutar BNR de la data facturii

 

Se pastreaza cursul de la data facturii, intrucat diferentele de curs intre conturile 327 si 371, nu sunt prevazute in reglementarile contabile - OMFP nr. 1802/2014, iar transferul riscurilor si beneficiilor a avut loc la momentul facturarii produselor.

Nota: Cursurile ar fi fost diferite in situatia in care marfurile ar fi fost receptionate inainte de factura.




Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016