Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masuri de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile, aprobate de Guvern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 17 Mar. 2023
Masuri de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile, aprobate de Guvern
Tags: persoane vulnerabile, masuri sociale

Guvernul o ordonanta de urgenta care vizeaza, printre altele, mentinerea masurilor de protectie sociala in cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorari ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestatiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referinta (ISR) si modifica in acest sens mai multe acte normative in domeniul asistentei sociale.

Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pe perioada sezonului rece nu vor fi luate in calcul majorarile recente de venituri ca urmare a cresterii punctului de pensie, indemnizatiei sociale pentru pensionari si a salariului minim brut pe tara garantat in plata, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie urmand sa fie scutite la plata, printr-un nou act administrativ emis de primarie, respectiv de agentia teritoriala pentru plati si inspectie sociala. 

 

In acelasi timp, cuantumurile beneficiilor de asistenta sociala, majorate odata cu cresterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei in 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, in favoarea beneficiarului, daca in urma raportarii la ISR rezulta fractiuni in bani.


In cazul copiilor de varsta scolara din familii care beneficiaza de alocatie pentru sustinerea familiei si care inregistreaza absente nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi corelate prin ordonanta de urgenta aprobata astazi cu noua structura a anului scolar, urmand ca la verificarea conditiei de mentinere sau de diminuare a dreptului sa fie avute in vedere intervalele de cursuri (modulele), si nu semestrele, ca pana acum.

 

Ordonanta de urgenta ii vizeaza si pe cetatenii romani care lucreaza in statele Uniunii Europene, care beneficiaza de prestatii familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate sociala, in contextul in care, in ultima perioada, se inregistreaza un numar tot mai mare de solicitari, fie de acordare de diferente de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate.

 

Astfel, actul normativ stabileste modalitatea de recuperare in cazul sumelor provenite din diferente de curs valutar rezultate in urma conversiei sumelor cu titlu de alocatie de stat pentru copii si indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor, precum si a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicarii Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European ?i al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.



Sursa: MMPS

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masuri de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile, aprobate de Guvern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016